5 stvari, ki vam jih najemodajalec ne sme nikoli reči

Ste se odločili, da boste najeli stanovanje? Potem je pametno najti dobrega najemodajlca, ki nam ne bo težil za vsako malenkost. In najbolj pomembno je, da postavimo neke meje, drugače se lahko zgodi, da se bodo nenajavljeni večkrat znašli pri nas. 


Spodaj predstavljamo pet stvari, ki jih najemodajalec ne sme nikoli reči.

“Takoj se preselite”

Tako kot mi ne smemo kar naenkrat oditi iz stanovanja, brez da jih opozorimo in razložimo situacijo, tudi oni tega ne smejo narediti nam. Sicer se zakoni razlikujejo od države do države, a najemodajalec nas mora na takšno situacijo opozoriti nekaj tednov ali celo mesecev prej.

“Ne razmišljajte o otrocih, če hočete živeti tukaj”

Najemodajalci, ki jih skrbi, da bodo otroci glasni in umazani, se lahko spomnijo, da vam ne pustijo otrok v stanovanju. Vendar vam tega nikakor ne smejo reči.

“Popravite sami”

Nelegalno je, da najemodajalec najemniku reče, da mora večja popravila opraviti sam. Najemnik lahko sploh nima znanja, da bi to popravil, kar pomeni, da lahko pride do slabšega popravila ali celo poškodbe. Odvisno od pogodbe, a če se tako dogovorimo, mora lastnik poskrbeti tudi za manjša popravila.

“Lahko v shrambo spravim svoje orodje?”

Nad vsemi prostori, ki jih imamo v najemu, imamo v času najema, popolno kontrolo. Kar pomeni, da v teh prostorih v tem času ne morejo shranjevati svojih stvari.

“Ustavil se bom, ko bom končal, saj sem lastnik posesti”

Najemodajalci nimajo popolnega dostopa do stvari, ki jih oddajajo. Koliko dostopa imajo, pa je odvisno od vsake države posebej. Lahko vstopajo in naredijo uradno inšepekcijo ali popravijo stvari. A naključni pregledi niso primerni.

Povzeto po:apartmenttherapy.com