Čiščenje doma št. 1

Se vam je že kdaj zgodilo, da ob prihodu domov niste začutili topline doma, ampak je prostor prevevala nekoliko drugačna, neprijetna energija? Ste počistili stanovanje, a še vedno občutek ni izginil? Sveža energija ne more vstopiti v vaš dom, če je le-ta nakopičen s stvarmi.

Ameriška strokovnjakinja za feng šuj in čiščenje prostora meni, da nered potiska človeka nazaj v preteklost. Nakopičene stvari namreč onemogočajo prihod novega v naše življenje. Navaja, da se boste ob čiščenju nereda lažje spoprijeli s svojimi težavami in se pomaknili naprej v lepšo prihodnost.


Brez navlake za lepšo prihodnost

S takšnim čiščenjem je najbolje, da začnete sistematsko. Začnite v eni omari, na eni polici spalnice ali drugega prostora, kjer preživite največ časa in potrebujete največ pozitivne energije, novega prostora. Problem, na katerega boste sigurno naleteli, je čustvena navezanost na posamezne stvari. V prostorih boste našli predmete, ki se jih po nepotrebnem oklepamo, zaradi katerih imamo negativne občutke ali do njih čutimo odgovornost, da ostanejo v našem prostoru, čeprav ob pogledu nanje ustvarjajo neprijetno atmosfero. Na tem delu se morate prepričati, da potrebujete samo tisto, kar v resnici uporabljate. Zanimiva informacija je organiziranost ljudi, ki se s takšnim razmišljanjem ukvarjajo že leta. Le-ti imajo namreč v stanovanju poseben prostor s škatlami poimenovanimi dva meseca, pol leta in leto. Torej ko stvari ne uporabljajo dva meseca, jo pospravijo v škatlo imenovano dva meseca. Če je v času do pol leta ne vzamejo ven in je ne uporabijo, se premakne v naslednjo škatlo imenovano pol leta. Če nečesa niste uporabljali leto dni, potem tega ne potrebujete v svojem življenju. Zato lahko takšno stvar brez pomislekov podarite, zavržete, reciklirate ali namenite dobrodelni organizaciji.

Sreča in toplina doma
Stvari lahko delimo na različne načine

Oblačila na primer lahko delimo na tista, ki jih še vedno nosimo in se v njih počutimo dobro. Ta ostanejo v omari. Oblačila, katerih se ne spomnimo dokler ne odpremo omare, pa naj čim hitreje naredijo prostor ostalim. V primeru, da so slednja dobro ohranjena jih podarimo, prodajmo naprej, v nasprotnem primeru pa jih lahko recikliramo ali zavržemo. Če govorimo o stvareh, lahko večinoma takoj zavržemo pokvarjene in nedokončane stvari, za katere vemo, da jih ne bomo več posodabljali ali se trudili zanje. Potem so tu stvari, ki jih ne maramo. To so večinoma kakšna darila bližnjih ljudi, ki nas na žalost ne poznajo tako dobro. Ta darila lahko obdržimo nekaj časa, toliko, da nimamo več občutka krivde, ker smo stvar zavrgli in jim nato najdemo novo domovanje. Na koncu so tu še stvari, ki se jih oklepamo. Za odkritje le-teh potrebujemo več časa. Večinoma so to kozmetični izdelki, modni dodatki, knjige in stari zapiski (iz srednje šole). No, slednjih se počasi lahko rešite, če ste stari nad 22 let. Če skrajšam, navlake, ki se je moramo rešiti, niso stvari, ki jih imamo resnično radi in jih redno uporabljamo ter v nas vzbujajo pozitivna čustva.

Ljudje smo očitno res rojeni za hrčkanje, a problem hrčkanja danes je, da nas stvari, ki jih hrčkamo, preživijo. Zato je dobro svoje prostore organizirati do te mere, da zagotovimo pretočnost energije. Vzpostavite torej prijeten in učinkovit organizacijski sistem za vsa področja: oblačila, čevlje, knjige, kuhinjsko posodo … Bodite iskreni sami s seboj in se znebite navlake v svojem življenju.