Hitro in enostavno do gotovine – spoznajte gotovinski kredit!

Različne vrste kreditov so nepogrešljivo orodje za uresničevanje naših finančnih ciljev. Trenutno najbolj priljubljen je gotovinski kredit, ki nam lahko olajša mnoge življenjske situacije, zato je prav, da ga nekoliko bolj podrobno spoznate.


 

Ali si želite kupiti avto, privoščiti počitnice ali pa vam je zmanjkalo nekaj malega finančnih sredstev za obnovo stanovanja? V vseh teh situacijah lahko najamete gotovinski oziroma potrošniški kredit in lažje uresničite svoje finančne cilje.

Gotovinski kredit in njegove glavne značilnosti

Gotovinski kredit je ena od oblik posojil, ki jih potrošniki najamemo pri banki in si na ta način zagotovimo finančna sredstva za nakup blaga ali storitev, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Pogosto mu pravimo tudi potrošniški kredit, saj lahko finančna sredstva porabimo kakorkoli želimo.

 

Za gotovinski kredit je značilno, da si od banke izposodite določeno količino denarja, ki vam ga običajno nakaže na vaš bančni račun. Celoten znesek morate sčasoma vrniti, vključno z obrestmi.

Ob sklenitvi kreditne pogodbe boste vedno morali sprejeti odločitev o fiksni ali spremenljivi obrestni meri.

Glede na to poznamo dve obliki gotovinskega kredita:

  • gotovinski kredit s fiksno obrestno mero, pri katerem so mesečne obveznosti za celotno obdobje odplačevanja kredita znane vnaprej in določene ob podpisu pogodbe;
  • gotovinski kredit s spremenljivo obrestno mero, pri katerem končni znesek odplačila kredita ni znan, saj se obrestna mera spreminja glede na padec ali rast EUROBIRO-ja.

 

Ob podpisu pogodbe si v dogovoru z banko določite tudi dobo odplačevanja kredita, ki je najpogosteje odvisna od tega, kako visok mesečni obrok si želite imeti. Praviloma velja, da daljša kot je doba odplačevanja, nižji bo obrok in obratno.

Čemu je namenjen gotovinski kredit?

Načeloma velja, da se gotovinski kredit uporabi takrat, ko se pojavi nujen in neodložljiv strošek, ki močno vpliva na vaše življenje oziroma življenjski standard, vendar za to nimate dovolj privarčevanih finančnih sredstev.

 

Za razliko od številnih drugih kreditov, kot sta na primer stanovanjski ali avtomobilski kredit, gotovinski kredit ni namenski.

To pomeni, da banka od vas ne zahteva, da ga namenite za točno določeno stvar ali plačilo. Torej lahko nakazan denar zapravite kakorkoli želite, vključno s plačilom dopusta, nakup avtomobila, večje popravilo avtomobila, študij, obnovitvena dela in še marsikaj drugega.

Prednosti gotovinskega kredita

Za najem gotovinskega kredita se odloča vedno več ljudi, saj se je izkazalo, da ima takšen način financiranja zanje številne prednosti:

 

  • Doseganje finančnih ciljev: Gotovinski kredit vam omogoča nakupe, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Predvsem je odlična izbira pri nakupih večjih vrednosti, ki so neodložljive in jih ne morete prestaviti na kasnejše obdobje.

 

  • Razporeditev stroškov: Z najemom gotovinskega kredita pridobite finančna sredstva, ki pa jih kasneje odplačujete v mesečnih obrokih. Na ta način se vam celotna vrednost nakupa enakomerno razporedi glede na dobo odplačevanja.

 

  • Fiksni roki odplačevanja: Ob podpisu pogodbe se z banko dogovorite za način odplačevanja gotovinskega kredita. Glede na vaše finančne prilive si določite fiksni datum v mesecu, ko vam banka samodejno bremeni vaš račun za znesek mesečnega obroka. To pomeni, da lažje lahko planirate razporejanje sredstev.

Slabosti gotovinskega kredita

Kljub temu, da ima gotovinski kredit številne prednosti, pa je tudi velika odgovornost, saj s seboj prinaša tudi nekaj slabosti. To so:

 

  • Obresti: Podobno kot ostale vrste kreditov ima tudi gotovinski kredit obrestne stroške, kar pomeni, da na koncu banki vrnete več denarja kot pa ste si ga izposodili. Višina obresti je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z zneskom kredita, obrestno mero in dobo odplačevanja.

 

  • Finančno breme: Vsak kreditojemalec se z najemom kredita zaveže, da bo redno plačeval mesečne obroke. To pa pomeni dodatno finančno breme, kar lahko omeji vašo finančno prilagodljivost. Dejstvo je, da najem kredita vpliva tudi na vašo finančno sposobnost v prihodnosti.

Sklenitev gotovinskega kredita

Nekaj let nazaj je veljalo, da se splača najeti kredit pri tisti banki, katere komitent ste. Danes pa vam številne banke ponujajo kredite po bolj in manj ugodnih kreditnih pogojih, zato ni nujno, da je najugodnejši kredit pri banki pri kateri imate odprt osebni račun.

 

Prav tako za najem kredita ni več nujen obisk banke. Danes lahko sklenete kreditno pogodbo tudi preko spleta, saj so postopki za najem gotovinskega kredita izjemno hitri in enostavni. Še najhitreje pa boste do ugodnega gotovinskega kredita prišli s pomočjo portala izracunam.si, na katerem lahko primerjate gotovinske kredite bank in zaprosite za ponudbo.

 

Res je, da nam gotovinski kredit omogoča, da pridemo do gotovine takoj, kar nam olajša mnoge življenjske situacije. Kljub temu pa je odločitev o kreditu vedno potrebno sprejeti premišljeno.