Kako očistiti srebro v 4 preprostih korakih

Srebrni kosi nakita ali srebrni kosi pribora, srebro je zagotovo ena najbolj praktičnih in sofisticiranih kovin, ki jo lahko uporabljamo ob različnih priložnostih. Njen brezčasen videz je izredno priljubljen.


A kot večina kovin se tudi srebro lahko spremeni in počrni. Prah in umazanija lahko hitro vplivata na videz, barvo in čistost srebra. Zato je izredno pomembno redno čiščenje. Naj bo to samo osveževanje našega predala nakita ali priprava večerje za več ljudi, v vsakem primeru nam bodo spodnji nasveti prišli prav.

Soda bikarbona in voda

Soda bikarbona je izredno vsestranska in lahko očisti tudi srebro. Preprosto zmešamo sodo bikarbono in vodo ter to mešanico podrgnemo po nakitu ali priboru. Na koncu dobro splaknemo in obrišemo s čisto krpo.

Alkoholna raztopina

Alkoholna raztopina je odlična priprava za umazanijo, izgubo barve in ostale stvari. Zmešajmo eno žlico alkoholne raztopine in štiri žlice vode. Mešanico vtremo v čisto krpo in nežno očistimo srebro. Na koncu obrišemo z mehko krpo.

Zobna pasta

Zobna pasta je eden najboljših načinov za čiščenje srebra. Najboljša je organska različica na mehki krpi iz mikrofibre ali flanela. Na krpo damo kanček zobne paste in nežno očistimo srebro. Na koncu speremo s toplo vodo in z drugo krpo nežno obrišemo.

Kis in aluminijasta folija

Tako kot soda bikarbona je tudi kis vsestransko čistilo, ki ga lahko uporabimo ob različnih priložnostih. V stekleno ali železno posodo damo aluminijasto folijo (pazimo, da je svetleči del na vrhu), notri pa nato zlijemo vodo in kis. Mešanico zavremo, notri damo srebro in pustimo pet minut. Po petih minutah srebro vzamemo ven, ga splaknemo pod toplo vodo in nežno obrišemo s čisto krpo.

Povzeto po:mydomaine.com