Kako preprečiti izgubo toplote v prostoru?

Kako poskrbeti, da vam v hladnih zimskih dneh iz prostorov ne uhaja toplota? V resnici je povsem enostavno. Privarčevali boste nekaj denarja, poleg tega pa vam bo prijetno toplo.


Zatesnite okna in vrata

Toploto največkrat izgubimo zaradi premalo zatesnjenih vrat in oken. Kako vemo, kdaj so premalo zatesnjena? Napravite preprost preizkus. Odprite okno oz. vrata, na okvir postavite list papirja ter zaprite. Papir nato poizkusite izvleči. Če vam to uspe brez težav, so vrata ali okna premalo zatesnjena in zaradi tega po nepotrebnem izgubljate toploto. Kako ukrepati?

Poiščite nekaj odej in jih položite pod vrata in okna. Drži, da s tem nikakor ne boste povsem rešili problema, saj bo toplota uhajala ob straneh in na vrhu. A težava bo vendarle nekoliko manjša. Lahko se odločite tudi za zatesnitev z namenskim samolepilnim trakom. Priporočamo izbiro gumijastih trakov (so bolj prožni). Namestiti jih je potrebno temeljito in po vsej površini.

Čeprav se sliši protislovno, morate poskrbeti za zračenje prostorov

Zelo pogosta napaka, katere posledica je hitro izgubljanje toplote, je nepravilno zračenje prostorov. Če se soočate s tovrstnimi problemi, bo od sedaj naprej okno “na kip” vaš največji sovražnik. S tem vam ne le da uhaja toplota, pač pa se tudi kakovost zraka nič kaj ne izboljša. Priporočamo, da prostore prezračite zjutraj in zvečer za pet do deset minut. Pri tem na stežaj odprite okna. V prostore bo tako prišel svež zrak, ki se mimogrede tudi prej ogreje.