Najboljše Notranje Rastline za Začetnike

Vsak ljubitelj notranjega oblikovanja ve, da pravilno izbrane notranje rastline lahko prostor obogatijo in mu dodajo svežino. Če se šele začenjate z notranjim vrtnarjenjem, je najbolje začeti z odpornimi rastlinami, ki ne zahtevajo veliko nege. Tukaj je seznam nekaterih odličnih možnosti, ki so primerne za začetnike.


Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamiokulkas, znan tudi kot “ZZ rastlina”, je odlična izbira za začetnike. Ta rastlina je izjemno odporna, saj lahko preživi v širokem razponu svetlobnih pogojev in potrebuje zelo malo vode.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

Sansevieria, ali “taščin jezik”, je še ena odporna rastlina, ki je odlična za začetnike. Lahko preživi v različnih svetlobnih pogojih in zahteva minimalno zalivanje. Poleg tega je ta rastlina znan čistilec zraka.

Sobna Azalea (Rhododendron simsii)

Azaleje so čudovite cvetoče rastline, ki v vaš dom prinesejo barvo. Te rastline so relativno enostavne za vzdrževanje, saj potrebujejo zmerno svetlobo in redno zalivanje.

otos (Epipremnum aureum)

Potos, znan tudi kot “zlata trta”, je ena najbolj prilagodljivih notranjih rastlin. Ta hitro rastoča rastlina se dobro prilagodi različnim svetlobnim pogojem, čeprav najbolje uspeva v svetlem, posrednem svetlobnem okolju. Potos je tudi tolerantna rastlina, ko gre za zalivanje, kar pomeni, da ne zahteva strogih urnikov zalivanja.

Aloja (Aloe vera)

Aloja je ne le lepa rastlina, ki lahko dodaja zelenje vašemu prostoru, ampak ima tudi številne zdravilne lastnosti. Iz njenih listov se lahko pridobi gel, ki pomaga pri zdravljenju opeklin in ran. Aloje so sukulente, kar pomeni, da potrebujejo malo vode in veliko svetlobe, kar jih naredi idealne za začetnike.

Sobna Begonija (Begonia spp.)

Sobne begonije so enostavne za vzdrževanje in ponujajo čudovite barve cvetov in listov. Najbolje uspevajo v svetlem, posrednem svetlobnem okolju z rednim, a zmernim zalivanjem.

Vstop v svet notranjega vrtnarjenja je lahko zelo nagrajujoče doživetje, še posebej, ko začnete opažati, da vaše rastline uspevajo in vaš dom oživlja z naravno lepoto. Čeprav so zgoraj omenjene rastline izredno primerne za začetnike, je pomembno, da se naučite razumeti potrebe svojih rastlin in se prilagodite njihovim potrebam. Tako boste v svojem domu ustvarili prijetno zeleno oazo, ki bo v veselje vsem.