Neprijeten vonj v pralnem stroju: Kako se ga znebimo?

Neprijeten vonj v pralnem stroju še kako rad uniči vonj sveže opranega perila. Skrajni čas je, da svojemu hišnemu pomočniku namenimo nekaj pozornosti in se za vse večne čase znebimo smrdečih pranj. Kje začeti?
Smrad: Od kod se je vzel?

Vzrok za neprijeten vonj v pralnem stroju so nedvomno vodni kamen, nakopičena umazanija ter maščobe, ki se pridno širijo v njegovi notranjosti. Za piko na i se kaj hitro pojavijo tudi bakterije in glivice, ki se ob neprimerni oskrbi razmnožijo kot bi mignil. Kaj kmalu imamo v pralnem stroju cel cirkus. Nič čudnega, da iz njega tako smrdi. Vendar zakaj za vraga se vedno zatečejo ravno v naše gospodinjske aparate? Ti nepovabljenci se pojavijo, kadar umazano perilo predolgo čaka v napravi ali pa ko opranega ne poberete takoj iz nje. Za začetek vam svetujemo, da temeljito očistite stroj.


Le zakaj iz pralnih strojev tako smrdi?
Kako očistimo pralni stroj

Neprijeten vonj lahko izgine zgolj s temeljitim čiščenjem. Če ima vaš stroj samočistilno funkcijo, vas spodbujamo, da jo uporabite. Če te funkcije nimate, pa počasi, korak za korakom očistite vaš pralni stroj. Začnite s filtrom. Tega izvlecite iz aparata ter ga temeljito sperite pod toplo vodo (priporočamo vsaj enkrat na mesec!). Nato vas že nestrpno čaka dozirna posoda. Izvlecite jo iz stroja ter jo dobro zdrgnite z alkoholnim kisom s pomočjo stare zobne ščetke. Preden jo vstavite nazaj poskrbite, da bo tudi odprtina čista. Na koncu na vrsto pride še boben. Vanj stresite skodelico jedilne sode, v dozirno posodo pa nalijte še liter alkoholnega kisa. Vključite stroj in nato izberite program z najvišjo temperaturo.

Na koncu priporočamo, da zaženete še en prazen cikel z vročo vodo, brez kakršnegakoli detergenta ali kisa. Po želji lahko v boben dodate še polovice skodelice sode bikarbone. Ko je cikel končan, obrišite notranjost bobna s suho krpo iz mikrovlaken, da odstranite morebitne ostanke sode.

Zgolj enkratno čiščenje stroja ne bo za vedno pregnalo smradu iz vaših življenj. Poskrbite, da stroj očistite vsaj enkrat na mesec. Samo tako bodo vaša oblačila dišala kot iz sanj.

Z zgolj nekaj preprostimi triki se lahko znebite neprijetnih vonjav, ki prihajajo iz stroja.

 

Povzeto po: dominvrt.si in old.slovenskenovice.si