Se želite prebujati v lepši jutri ali zakaj spati na 100 % organskem bombažu z GOTS certifikatom?

Kvaliteta spanca je ključnega pomena za naše zdravje in splošno počutje. Zato je pomembno, da si privoščite najboljši spanec, ki pa je odvisen od številnih dejavnikov. To pa ni zgolj kvaliteta ležišča, ampak tudi materiali, na katerih ležite in s katerimi se pokrivate.


 

Ljubitelji naravnega spalnega okolja so do sedaj že dobro spoznali, da je za posteljnino, ležišče in vzglavnike najbolje izbirati naravne materiale. Zaradi neprecenljivih lastnosti organskih materialov boste vedno spali kraljevsko. Pa si poglejmo, zakaj.

Zakaj je posteljnina iz bombaža najboljša?

 

Že naše mame, babice in prababice so z razlogom najraje izbirale posteljnino iz bombaža. Bombaž je naravna tkanina, ki že od nekdaj velja za zračno, razgradljivo in koži prijazno. Tekom let pa se je izkazalo, da ima tudi številne druge prednosti, zaradi česar je bombažna posteljnina še posebej priljubljena.

 

Odlikujejo jo lastnosti, kot so:

 

  • vzdržljivost: bombaž je odporen in pralen material, ki omogoča enostavno vzdrževanje;
  • udobje: bombaž je mehak, vpojen in izjemno zračen material;
  • antialergijske lastnosti: tkanina, bistveno zmanjša verjetnost pojava alergij;
  • zračnost: bombaž je mehak, pretok zraka pa je bistveno boljši.

Pridelava bombaža

Vsi dobro vemo, da bombaž pridelujejo iz grmičaste rastline, bombaževca. Danes poznamo več kot 50 različnih udomačenih in divjih vrst bombaževcev. Potrebno pa je vedeti, da se bombaževci na različnih delih sveta razlikujejo predvsem v kakovosti vlaken, ki pomembno vplivajo na mehkobo tkanine.

 

Kitajska, ZDA, Indija, Pakistan in Uzbekistan je 5 največjih pridelovalk bombaža na svetu, ki pridelajo 70 % vsega bombaža. Na količino pridelka pa imajo velik vpliv tudi škodljivci, plevel in bolezni, ki pogosto napadajo polja bombaževca.

 

Zato le malokdo ve, da kar 20 % svetovne proizvodnje pesticidov konča na poljih bombaževca. Poleg škropljenja proti škodljivcem, boleznim in plevelu povzročajo pridelovalci še dodatno zastrupljanje okolja s kemično zaščito semen.

 

V težnji po trajnostnem razvoju se zato pridelovalci bombaža vse pogosteje vračajo nazaj k naravi – k pridelavi ekološko čistega bombaža.

 

Ena od ekoloških vrst bombaža je tudi organski bombaž z GOTS certifikatom, ki raste izključno na ekološko obdelanih poljih, brez dodanih umetnih gnojil, pesticidov ali insekticidov. Zaradi tega je pridelava bombažnih vlaken povsem ekološka in ne vključuje popolnoma nobenih kemikalij.

 

Zakaj je bombaž z GOTS certifikatom najboljši?

 

GOTS certifikat (Global Organic Textile Standard) predstavlja najvišjo vlogo pri zagotavljanju kvalitetnega, zdravega in varnega tekstila. Zato je to tudi standard za pridelavo organskega bombaža brez kemikalij, barvil, pesticidov in drugih sredstev, ki bi negativno vplivali na okolje. Izkazalo pa se je, da se poleg uporabe organskih surovin bombaž z GOTS certifikatom osredotoča tudi na vidike, kot so zdravje ljudi, varnost in njihova blaginja.

 

Zaradi strogo ekološke pridelave so vse prednosti bombažnih vlaken z GOTS certifikatom še bolj poudarjene:

 

  • Bombaž z GOTS certifikatom je antialergijski in izredno prijazen do kože.

Organski bombaž, ki je pridelan brez kemikalij, barvil in drugih strupenih snovi, odlikuje edinstvena mehkoba, ki je prijetna na otip. Popolnoma jasno je, da gre za tkanino, ki je izjemno prijazna do kože, zato je še posebej primeren za vse tiste, ki se spopadate z občutljivo kožo, alergijami ali astmo, z njim pa se bodo hitro spoprijateljili tudi dojenčki in mlajši otroci.

 

  • Bombaž z GOTS certifikatom je izredno hidrofilen.

Naslednja prednost bombaža z GOTS certifikatom so njegove hidrofilne lastnosti. Zato odlično absorbira in oddaja telesno vlago v prostor, zaradi česar je takšna bombažna posteljnina izjemno odporna proti plesni. Z njo boste zadovoljni predvsem tisti, ki ste nagnjeni k nočnemu potenju.

 

  • Bombaž z GOTS certifikatom je čudovito zračen in lahkoten.

Zaradi svoje posebne strukture, vas bo bombažna posteljnina z GOTS certifikatom v vseh letnih časih navdušila s svojo zračnostjo in lahkotnostjo. Ustvarila vam bo čudovito udobno in prijetno spalno klimo, v kateri se boste z njo znašli v popolni naravni harmoniji.

 

  • Bombaž z GOTS certifikatom učinkovito prevaja toploto.

Z bombažem z GOTS certifikatom boste še posebej navdušeni vsi tisti, ki vas ponoči rado zebe ali vas muči revmatizem. Je odličen toplotni izolator, zato ustvari ravno prav toplote glede na temperaturo prostora in vašega telesa ter jo enakomerno razporedi po celem telesu. S to vrsto bombaža vam bo poleti vedno prijetno hladno, pozimi pa toplo.

 

  • Bombaž z GOTS certifikatom je preprost za vzdrževanje.

Vse prevleke in odeje izdelane iz bombaža z GOTS certifikatom so pralne na 40 °C. Zaradi kombinacije njegove samočistilne sposobnosti in pralnosti zelo dolgo časa ohranja svojo svežino in na ta način poskrbi za zdravo spanje in čistost.

 

Če prisegate na ekološki in zdrav način življenja, je bombaž z GOTS certifikatom, ki vam ga ponuja Odeja, za vas najboljša izbira. Z njim boste vedno uživali v sveži in naravni spalni klimi, ne glede na letni čas in temperature. Če ste se do sedaj spopadali z neprespanimi nočmi, bodo te hitro postale vaša preteklost!