Trendi v dekorju, ki so bili v modi prejšnja desetletja

Obstaja kar nekaj trendov v notranjem oblikovanju, s katerimi so ljudje obsedeni, še več pa je takšnih, na katere smo že zdavnaj pozabili.


A podobno kot moda je tudi pri dekorju tako, da kroži, saj veliko trendov, ki so bili v modi pred več desetletji, pride nazaj. Spodaj smo pripravili trende, ki so bili popularni v posameznem destletju, potem pa lahko samo čakamo, kateri se bo ponovno v kratkem spet pojavil.

1930- pohištvo, ki je spominjalo na radio

Zahvaljujoč predsedniku Franklinu D. Roosveltu in igri War of the Worlds, ki jo je predstavil Orson Welles, se je zlata doba radija začela v 30. letih prejšnjega stoletja. V začetku desetletja je več kot 40 odstotkov gospodinjstev že imelo radio, proti koncu desetletja pa se je ta številka podvojila. Radii, ki so bili nekako zapakirani v visokih lesenih kabinetih, so bili tretirani kot del pohištva in so predstavljali osrednjo točko v prostoru.

PInterest
1940 – Rožaste tapete

Ko se je leta 1945 končala 2. svetovna vojna, so domovi ponovno postali polni barv. Notranji oblikovalci so v domove prinesli svetle barve, vesele vzorce in predvsem takšne, ki so imeli veliko rož. Takšne tapete so bile popularne v vseh delih hiše – tudi v kopalnici.

Pinterest
1950 – atomske ure

Mogoče se sliši nekam čudno, da bi bomba lahko vpliva na določene dizajne, a atomske bombe so imele v ameriški kulturi velik učinek, saj so bila domovanja v tistem času polna predmetov, ki so spominjali na obliko atomske bombe.

1960 – odprte police

Po več letih življenja v bolj zaprtih prostorih, so se v 60. letih lastniki hiš malce sprostili in začeli delati bolj organske oblike in razkazovati svoje dodatke po celotni hiši. V tem času so postale popularne odprte police – ljudje so pokazali svoje vaze, umetniške slike in druge zbirke.

1970 -Preproga po celotni sobi

Eden najbolj ikoničnih primerov 70. let je zagotovo preproga, ki se je raztezala čez celotno površino sobe. To je bila v tistem času sicer nova inovacija, ljudje pa so jo na vsak način želeli imeti. Preproga, pa naj je bila v divjih ali nežnih barvah, je bila zagotovo obvezen kos vseh tistih, ki so želeli pokazati nekaj svoje uporniške narave in kreativnosti.

Pinterest
1980 – Ekstravagantne zavese

Pozabimo na normalne zavese, 80. so bila namenjena ekstravagantnim zavesam, ki so segale od stropa do tal, so bile polne volančkov ali čipke.

1990 – Pleteno pohištvo

Če ste odrasli v 90. letih, se zagotovo spomnite, kako je bilo sedeti v pletenem stolu, ki vas je na vsake toliko malo zbodel. Ne glede na to, ali je bila to posledica oguljenega šika, ki se je pojavil ob koncu 80ih ali pa želja po podeželskem šiku, v vsakem primeru so ljudje hoteli imeti dom, ki je spominjal na podeželsko teraso.

2000 – Utripajoče lučke

Pa ne samo v času božiča, ampak kar celo leto, ob pisalni mizi, postelji ali ob vratih, nekje se jih vedno najde. Izredno ugoden trend, ki na hitro polepša sobo in ji doda sijaj.

Pinterest

Povzeto po: ApartmentTherapy