Varnostne lastnosti balkonskih ograj – katere so in zakaj so pomembne?

 


Čeprav so balkonske ograje za večino ljudi nekaj popolnoma samoumevnega, pa se le redkokdaj zavedamo njihove vloge pri zagotavljanju naše varnosti. Zato je prav, da se na tem mestu seznanimo z njihovimi varnostnimi lastnostmi, ki so izjemno pomembne.

Balkonske ograje so le ena izmed mnogih kategorij zunanjih ograj, ki pa so specifične zaradi tega, ker so skorajda vedno dvignjene od tal. Njihova glavna funkcija je, da ograjujejo balkone hiš, stanovanj in drugih objektov, ki so običajno tudi po več 10 metrov nad tlemi – in v tem primeru je zagotavljanje varnosti še kako pomembno.

Pomembnost varne balkonske ograje

Res je, da so balkonske ograje izjemno pomemben estetski element, vendar mora biti njihov glavni namen še vedno varnost. Balkonske ograje nikakor niso svobodna izbira pri gradnji balkonov, ampak so predpisane po veljavnih gradbenih predpisih. Ti predpisujejo, da mora imeti vsaka površina, ki je namenjena hoji in je več kot 30 cm od tal, varovalno ograjo.

Zato v nobenem primeru ne smemo podcenjevati varnostnih lastnosti balkonskih ograj, saj:

  • preprečujejo morebitne padce z balkona
  • preprečujejo prekomerno nagibanje čez balkon,
  • zagotavljajo brezskrbno gibanje na balkonu,
  • poskrbijo za udobno bivanje na balkonu,
  • v slabem vremenu preprečujejo zdrse in poskrbijo za še večjo varnost;
  • preprečujejo, da bi z balkona poleteli tudi drugi predmeti (mizica, sedežne blazine, cvetlični lonci,…).

Glavne varnostne lastnosti balkonskih ograj

Več kot očitno je, da ni balkona brez balkonske ograje. Toda, kakšna naj bo balkonska ograja, da bo popolnoma zadovoljila vsem varnostnim zahtevam? Na to vprašanje vam bomo odgovorili v nadaljevanju.

Balkonska ograja mora biti dovolj trdna

Trdnost je izjemno pomembna varnostna lastnost balkonske ograje. Upoštevajte, da se ljudje na balkonsko ograjo pogosto nagibajo ali opirajo, zato je popolnoma jasno, da mora biti balkonska ograja tako trdna, da zdrži njihovo težo.

Na trdnost balkonske ograje v največji meri vpliva izbira materiala. Med najbolj trdnimi materiali so železo, nerjaveča kovina inox in seveda aluminij. Alu ograje so izjemno priljubljene, saj so kljub svoji izjemni trdnosti lahke in zato enostavne za namestitev.

Balkonska ograja mora biti dovolj visoka

Kot smo že omenili, mora imeti vsaka površina, ki je dvignjena od tal in je namenjena hoji, varovalno ograjo. V primeru balkonov je to balkonska ograja, katere glavna funkcija je preprečevanje padcev – to pa je mogoče zagotoviti le z dovolj visoko balkonsko ograj.

V tehničnih pogojih za graditev stanovanjskih stavb je določeno, da morajo biti balkoni zavarovani z balkonsko ograjo višine najmanj 100 cm. To je spodnja meja, kar pomeni, da je lahko balkonska ograja tudi višja, nikakor pa ne nižja od 100 cm.

Balkonska ograja mora imeti ustrezen razmik med elementi

Pri balkonski ograji moramo biti še posebej pozorni tudi na slog ograje oziroma postavitev posameznih elementov. Zato izberite takšno ograjo, pri kateri so odprtine med posameznimi elementi tako majhne, da preprečujejo padce skozi odprtine kot tudi prehod manjših predmetov, ki bi lahko ogrozile varnost mimoidočih.

Če ste se na primer odločili za lamelno ograjo, potem je pomembno, da je pri njihovi navpični postavitvi razmik med lamelami tako majhen, da med njimi ni možnega prehoda. Pri horizontali postavitvi pa mora biti razmik tako majhen, da preprečuje tudi kakršnokoli plezanje na ograjo.

Balkonska ograja mora biti vzdržljiva

Pri izbiri balkonske ograje je pomembno, da izbirate vzdržljive materiale, ki so odporni na različne vremenske pojave, kot so dež, UV žarki, veter in sneg. Vsi ti dejavniki negativno vplivajo na obstojnost ograje, zato lahko sčasoma postane za uporabnike nevarna.

Lesena ograja, ki jo je načelo vreme ali jo je napadla gniloba, nikakor ne more bit varna, saj v vsakem trenutku obstaja nevarnost, da se ograja zlomi. V izogib temu so veliko boljša rešitev alu ograje, ki so odporne na vreme in zato zagotavljajo bistveno večjo varnost tudi po več letih uporabe.

Balkonska ograja mora biti pravilno nameščena

Po tem, ko ste izbrali pravo ograjo, njene montaže nikakor ne prepustite amaterskim mojstrom. Pravilna namestitev je namreč ključnega pomena za zagotavljanje varnosti, zato jo vedno prepustite strokovnjakom.

 

Po namestitvi je pomembno, da balkonsko ograjo redno pregledujete, saj boste la tako pravočasno opazili prve znake obrabe ali nestabilnosti. Ni odveč poudariti, da se v tem primeru izogibajte gibanju na balkonu – vse do tedaj, dokler ne odpravite nepravilnosti na ograji.

Pri izbiri balkonske ograje torej ni pomemben samo estetski vidik. Veliko bolj pomembno je, da ima balkonska ograja vse varnostne lastnosti, ki zagotavljajo večjo varnost uporabnika.