Vrt: Kaj vse morate postoriti na vrtu v aprilu?

Narava se je že dobro prebudila, nas pa na vrtu čaka kar nekaj dela. Ali že veste, kaj posaditi? Tu je nekaj opravil, ki se jih morate lotiti v mesecu aprilu.

Še preden se na vrtu lotite sajenja, počakajte, da bo zemlja popolnoma odmrznjena (tudi v globini). Da se boste lažje prepričali, to preverite s termometrom. Pozorni bodite na vreme v prihodnjih dneh, saj vam jo ta lahko pošteno zagode.


Kaj saditi?

Aprila na vrtu sejemo neobčutljive vrste zelenjave in zelišč. V rastlinjakih in notranjih prostorih pa v lončke lahko posadimo buče, bučke, kumare, zelje, ohrovt, cvetačo, brokoli in koromač. Spodbujamo vas, da vsako leto poskusite nekaj novega. Za garantiran uspeh nekatere nam še nepoznane sorte najprej vzgojimo v lončkih, nato pa jih kot sadike presadimo na vrt. Če še ne veste, katero sorto izbrati, imamo za vas nekaj idej: Jagodna špinača, gorčica, paradižnik liči, sladki koren,…

Tudi stročnice bodo kaj kmalu prišle na vrsto, a teh se je najpametneje lotiti šele ob koncu meseca ali v začetku maja.

Okrasni vrtiček

Čas je, da poprimete za grablje in ostale vrtnarske pripomočke. Če je trata dovolj suha, se hitro lotite spomladanskega čiščenja okrasnega vrtička. Mesec april je kot nalašč, da odstranite mah in nadležen plevel. Ker nam muhasto vreme nemalokrat postreže z dežjem, je vrt pametno tudi pognojiti. Opravila se lahko lotite z običajnim gnojilom ali s kompostom. Za močnejše korenine poskrbite, da bo  prst obogatena s fosforjem, z le nekaj kalija pa lahko povečate tudi odpornost trave.

Špinača

Priporočamo, da v aprilu posejete špinačo. Ta v tem obdobju ne požene hitro v cvet in tako dobite lep pridelek. Posadite nekaj gredic špinače in jo nato, ko je tehnološko zrela, vso hkrati poberite ter pripravite na zamrzovanje v zamrzovalniku. S tem boste dobro izkoristili gredice, na katerih nameravate saditi poletne zelenjadnice.

 

Povzeto po: siol.net in dominvrt.si