5 stvari, ki se jih raje ne dotikajte v najetem stanovanju

Iskanje stanovanja zna biti trenutno izredno naporna in dolgotrajna zadeva. Cene so izredno visoke, kar pomeni, da se moramo za visoko ceno zadovoljiti s precej slabo opremo. A ko nam končno uspe dobiti stanovanje, ki je približno primerno, niti pomisliti ne želimo, da se najemodajalec kar naenkrat odloči, da ne moremo več živeti pri njem in nas vrže ven iz stanovanja. Sicer tega ne moremo povsem preprečiti, poskrbimo pa lahko, da se z nekaterimi stvarmi v stanovanju ne igračkamo, še posebej, če ne vemo, kako delujejo.


Spodaj seznam petih stvari, ki je bolje, da se jih ne dotikamo.

Termostat

Seveda prestavimo termostat, če je izredno vroče ali izredno mrzlo, ne dotikamo pa se ga, če se pojavijo kakšne težave, ali termostat preneha delovati. Današnje naprave znajo biti precej zakomplicirane, zato ni pametno, da se sami odločimo popravljati in lahko naredimo še več škode. Pokličimo lastnika, mu povejmo, kaj se dogaja in naj to uredi profesionalec, ki ve, kako se stvari streže.

Luči

Lahko se zgodi, da bo imelo stanovanje, v katerega se preselimo izredno stare luči in lestence, ki nikakor ne gredo skupaj z ostalim dekorjem ali pa nam enostavno niso všeč. Mika nas, da bi vzeli barvo in jih prebarvali ali jh kar zamenjali. Preden se lotimo karkšnihkoli sprememb, moramo najprej povprašati lastnika, ali se z njimi strinja.

Stene

Takoj, ko živimo v najetem stanovanju, se moramo zavedati, da ne smemo vrtati v stene ali nanje obešati stvari. Sicer se nam to zdi grozno, saj imamo veliko praznega prostora, ki bi ga radi napolnili s fotografijami ali umetniškimi slikami. Najbolje je, da poiščemo alternativne rešitve in uporabimo lepilo, ki se ne vidi, lahko pa seveda vprašamo tudi lastnika, ali smemo pobarvati stene in nanje kaj obesti. Vprašajmo se tudi, koliko časa bomo živeli v tem stanovanju. Če gre za krajši rok, bomo s tem imeli več težav kot ugodnosti.

Vodovodna napeljava

Lahko se zgodi, da poči cev, ali da se je v cevi kaj zataknilo. V nobenem primeru tega ne rešeujmo sami! Edino kar lahko naredimo sami, je, da odmašimo stranišče. Vse ostalo moramo prepustiti strokovnjakom, saj se hitro lahko zgodi, da bomo stvari še bolj zapletli, kot je potrebno. Sicer imamo lahko občutek, da z manjšimi težavami morimo lastnika, a vseeno je bolje, da mu težimo, kot da naredimo dodatno škodo.

Ključavnice

Ko se preselimo v novo domovanje, se sprašujemo, kdo vse ima ključe. So prejšnji lastniki vrnili ključ? Kaj če so naredili kopijo? Je lastnik zamenjal ključavnico? Obstaja kar nekaj možnosti, ki nas lahko ponoči držijo budne, zato hitro pomislimo na menjavo ključavnice. Lastnik po zakonu ni dolžen menjati ključavnice, zato se s tem tudi mi ne moremo obremenjevati, lahko pa ga vprašamo, če je možnost menjave.