Dekoracija vašega doma govori o vas

Velja, da vsa naša dejanja govorijo o tem, kdo smo. Mnogi pa pravijo, da človeka ne spoznaš popolnoma, dokler z njim ne živiš. Zato lahko rečemo, da prostor v katerem živimo, pove o nas več, kot si lahko predstavljamo. Tudi če smo najeli notranjega oblikovalca, ki nam je opremil naš dom, ga je opremil kot smo si zaželeli, ali pa smo ga navdihnili mi.

Slog ali funkcionalnost

Domove v večini še vedno opremimo sami. Nekateri se poslužujejo le kupljenih stvari, drugi le najdenih in tretji le doma izdelanih, obstajajo pa še četrti, tisti, ki kombinirajo vse te stvari s svojim okusom. Če svoj dom opremljate sami, si zapomnite, da je pomembno, da je dom všečen vam, saj v njem živite vi. Ob opremljanju se boste srečali z različnimi stili, ki lahko narekujejo opremo vašega doma. Pred nekaj časa je bil moderen minimalističen stil in s tem čim manj opreme. Oprema, ki smo jo izbrali, je morala biti izredno funkcionalna. Potem je tu industrijski stil, ki je zaobjel svet večjih stanovanj. V takšnem stanovanju se lahko naš duh izrazi tudi preko votlih betonskih kock uporabljenih kot police ali okvir postelje. Nekje vmes se najde še hipsterski stil opreme stanovanja ali pa hipijevski. Ljudje, ki niso sledili le trendom, pa so ohranjali mešanico več tipov trendov, ki lahko prav tako ustvarjajo všečen ambient. Pa vendar, kako določimo kakšen tip dekoracije vašega doma je primeren za nas?


Brezčasno pohištvo

Mnogi menijo, da je notranja oprema, ki si jo želijo (pre)draga, da bi bila dostopna, a se z malo iznajdljivosti in domišljije lahko kljub še tako velikim željam gibljemo v okviru našega proračuna. Najtežje bomo privarčevali pri brezčasnem pohištvu, kot je na primer kuhinja. Pa vendar ne jemljimo tega milo za drago. Mnogi se odločijo za staro kuhinjo, katero lahko še vedno oblikujejo po svojih željah, jo prebarvajo, odstranijo nepotrebne elemente … Vzemimo torej brezčasno pohištvo kot naložbo. Za razliko od njega, pa so tu še dekorativni elementi, ki ustvarjajo duh prostora.

Velik NE določeni opremi

Osredotočimo se na dnevno sobo, kjer preživimo večino prostega časa. V ta prostor pripeljemo vse obiskovalce, tu počivamo. Soba je osrednji prostor v našem domovanju, kjer se dogaja največ, zato je potrebno pri okrasitvi le te biti še posebej pozoren. Odsvetovano je, da je v kateremkoli prostoru suho cvetje ali da dekoriramo prostore z nagačenimi živalmi ali njihovim okostjem. Vse omenjeno namreč opominja na minljivost, kar lahko ob nespretnem kombiniranju postane moreče in neprimerno za bivanjske prostore.

Naj so suhe rože še tako lepe, ne imejte jih kot del dekoracije vašega doma.
Povezovanje elementov

Priporočljivo je, da se notranja oprema dnevne sobe ujema, dopolnjuje in povezuje z majhnimi detajli in umetnostjo. Povezovanje in dopolnjevanje poteka po vaši izbrani barvni kombinaciji ali po drugih segmentih opremljanja. Ker je to prostor, kjer preživite vsak dan vsaj nekaj časa, različni svetovalci menijo, da ob mešanju različnih stilov ohranjate minimalističnost in modnost v barvni paleti, s katero delate. Četudi opremljate še tako minimalistično začrtan prostor, ta namreč potrebuje osrednjo točko. Najlažje jo je pridobiti z umetnino, s katero lahko povežemo vse segmente prostora. Vzemimo na primer boemski tip stanovalca. Ob vseh pisanih predmetih, ki jih poseduje v stanovanju je enobarvno pleskana stena v močni barvi tista, ki vse elemente domovanja poveže v eno. Potem je tu opcija še, ko celoten prostor povezujejo umetniška dela na poličkah, ki jih lahko sezonsko in stilu sobe primerno spreminjamo. Če na primer nimamo proračuna za primerno umetniško delo ali pa je barvanje stene za nas iz različnih razlogov nemogoče, lahko umetniško delo, ki bo povezalo sobo, ustvarite sami. Več o tem preberite na našem blogu.

Z upoštevanjem teh mini nasvetov boste sposobni kupiti kose, ki so za vas najprimernejši in najbolj funkcionalni. Kose, za katere menite, da bodo dodali piko na i k vašemu stilu stanovanja, da bo le to šik, kot ste si zamislili. Ne pozabite, da je vsaka malenkost v vašem stanovanju del vas. Izraža vaš pogled na svet, vaš stil in umetniški izraz se kaže obiskovalcu vašega doma, zato ne oklevajte in ga opremite, kot se vam zdi najprimerneje.