Ideje za doma narejene repelente proti komarjem

Sezona komarjev se začenja. Vreme je toplo in vlažno, komarji pa to naravnost obožujejo. V mestih se to sicer manj pozna kot na obrobju, ampak dejstvo je, da se s temi nadlogami poleti doma spopadamo skoraj vsi. In ne samo doma, tudi na potovanju, na morju ali na kampiranju.


Seveda obstajajo razni spreji in repelenti proti komarjem, vendar je pomembno, da se zavedamo, da snovi, ki jih vsebujejo takšna sredstva, ne naredijo nič dobrega našemu organizmu in koži, še posebej, če jih pogosto nanašamo. Zato smo za vas zbrali nekaj idej, kako narediti domač repelent proti komarjem, ki je sestavljen iz popolnoma naravnih sestavin.

Limonino evkaliptusovo olje

Potrebujete 10 mL limoninega evkaliptusovega olja in 90 mL olivnega ali kokosovega olja. Pripravite 100 mL stekleničko in oboje dobro premešajte. Repelent nanašajte na kožo ponavljajoče, še posebej, če ste na vrtu ali na balkonu.

Jabolčni kis

Potrebovali boste 50 mL jabolčnega kisa, 50 mL navadne vode, s katero kis razredčite in 10-12 kapljic eteričnih olj po želji – klinček, citronela ali evkaliptus. Vse skupaj dobro premešajte in nanesite na kožo.

Česnov sprej

Morda se ne sliši najbolj privlačno, ker si verjetno v svojem domu ne želite slabih vonjav, vendar ni tako hudo, kot deluje na prvi pogled, za povrh pa dobro učinkuje.

Potrebujete 5-6 strokov česna, 1 čajno žličko mineralnega olja, 1 čajno žličko sveže stisnjenega limetinega soka in 200-300 mL vode. Česen na drobno sesekljajte, dodajte olje in pustite delovati čez noč. Naslednji dan dodajte limetin sok in vodo in vse skupaj dobro premešajte. Rezultat bo sprej proti komarjem, s katerim lahko poškropite tako sebe kot tudi svoj dom (npr. sobne rastline).

Olje čajevca

Tudi olje čajevca je odlična zaščita pred komarji. Potrebujete 10 kapljic, ki jih zmešate skupaj s 30 mL kokosovega olja. Da bo učinkovina delovala, namažite izpostavljene dele kože 2-3x.

Sivkino olje, vanilija in limonin sok

Potrebujete 10-12 kapljic sivkinega olja, 3-4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta, 2-3, 200-300 mL vode in 3-4 čajne žličke sveže stisnjenega limoninega soka. Vse skupaj dobro premešajte in nato v obliki spreja nanašajte na kožo 2-3x dnevno.

 

Povzeto po: https://www.stylecraze.com/articles/homemade-mosquito-repellents/#gref

L. Z.