Kako živeti bolj ekološko in trajnostno?

Trenutno živimo v svetu, ko se počasi počasi zavedamo, da moramo nekaj ukreniti, če želimo, da se življenje na zemlji ne konča. Oceani so onesnaženi, zemlja je v slabem stanju. Zato se moramo vprašati, kaj vse lahko naredimo, da pomagamo zemlji? Danes predstavljamo nekaj načinov.


Začnimo z uporabo deljenih avtomobilov

Pomislite, koliko denarja lahko prihranimo, če vzamemo avto, ki si ga lahko delimo z drugimi. Pri nas je ta opcija Avant2go. Lahko pa se vozimo tudi z javnimi prevoznimi sredstvi ali kolesom.

Reciklirajmo naša stara ličila

Namesto, da ličila vržemo v smeti, obstaja kar nekaj različnih načinov, s katerimi jih lahko recikliramo.

Jejmo manj mesa

Ne le da je brezmesna hrana boljša za naše telo, obenem ima tudi velik vpliv na okolje. Če iz prehrane odstranimo večino mesa, s tem zmanjšamo vodo in zemljo, ki je drugače prisotna v naših vsakodnevnih nakupih.

Nakupujmo na lokalnem marketu

Ko je le možno, jejmo lokalno hrano. S tem zmanjšamo ogljični odtis, ki ga povzročijo prevozi hrane od nastanka do končne lokacije. Pomembno je tudi, da se izogibamo neorganski in procesirani hrani, ki je večkrat pošpricana s pesticidi in drugimi škodljivimi kemikalijami.

Nehajmo uporabljati plastične slamice

Glede na to, kakšno količino plastike trenutno uporabljamo, se lahko zgodi, da bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib. Namesto, da pijačo pijemo skozi plastično slamico raje uporabimo paprinato ali reciklirano.

Recimo ne vrečkam z zadrgo

Plastične vrečke z zadrgo imajo ogromno drugih alternativ, v katere lahko shranjujemo hrano, obenem pa pomagajo zmanjšati plastiko. Za shrambo zelenjave in sadja raje uporabljajmo steklene kozarce, krpo, s katero pokrijemo kruh, ali pa izdelke dajmo v zamrzovalnik dokler jih ne pojemo.

Pozabimo na hitro modo

Večina modnih trgovin predstavlja trende, ki bodo moderni le kratko sezono, s tem pa onesnažujejo zemljo. Namesto tega raje nakupujmo v trgovinah iz druge roke ali v trgovinah s trajnostno modo. To je bolje za okolje, obenem pa bomo prihranili kar nekaj denarja.

Povzeto po:fabfitfun.com