4 načini, kako ohraniti dobre odnose s sosedi

Ne glede na to, ali živimo v bloku, stanovanjski hiši ali hiši, skoraj povsod imamo sosede. Ker gre za naš dom, kjer bi moralo bivanje potekati sproščeno in pozitivno, je še toliko bolj pomembno, da imamo s svojimi sosedi dober odnos.


Nenehni manjši spori in nagajanje med sosedi lahko namreč povzroči veliko slabe volje, nepotrebne jeze in ljubosumja, ki nas po nepotrebnem vznemirjajo. Dom bi moral biti prostor, kjer si lahko oddihnemo in se znebimo vseh skrbi, ne pa obratno. Prav zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako boste s svojimi sosedi vzpostavili oziroma ohranili dober in zdrav odnos.

Vedno pozdravite

Pozdrav je nekakšna osnova, na kateri se gradi dober odnos. Gre za znak spoštovanja oziroma preprosto olike, ki bi se ga moral držati vsak človek. Svoje sosede boste srečevali vsak dan, zato je pomembno, da se že na začetku navadite, da se med seboj pozdravite. Četudi morda ”oni” na prvi pogled delujejo čudaški in vas nočejo pozdraviti prvi, bodite vi tisti, ki pozdravite prvi. Verjemite, obrestovalo se bo.

Če načrtujete večje zabave ali dogodke, jih o tem obvestite

Nič ni hujšega kot sosedje, ki so hrupni. To se še posebej kaže v stanovanjskih blokih, kjer se vse še toliko bolj sliši. Če načrtujete zabavo s prijatelji, jih torej obvestite oziroma se potrudite, da ste kljub temu obzirni in končate oziroma se umirite ob normalni uri.

Če načrtujete kakšen večji dogodek in veste, da boste zaradi tega zapolnili parkirišče, jih obvestite in prosite za razumevanje. Če obnavljate kopalnico in veste, da bo zaradi tega hrupno, napišite sporočilo ali se osebno oglasite in se vnaprej opravičite. Komunikacija je ključ do uspeha, ljudje pa so veliko bolj razumevajoči, če boste dogodke napovedali,

Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, poskrbite, da ne motijo sosedov

Otroci včasih še ne vedo, kaj je prav in kaj ne, zato jih je o tem potrebno poučiti. Če boste na to pozorni in se v primeru, da se kljub vsemu zgodi kakšna nezgoda, ki vašim sosedom ne bo všeč, se opravičite. Če imate hišnega ljubljenčka, poskrbite, da se ne bo potikal po sosedovem zemljišču ali jih na kakršenkoli način motil. Za njim vedno skrbno počistite in poskrbite, da ne bo preglasen. Preden ga spustite k sosedovemu hišnemu ljubljenčku, vedno najprej vprašajte za dovoljenje.

Bodite vljudni in prijazni – če je potrebno, ponudite pomoč

Majhna dejanja so ključna za vzdrževanje dobrih odnosov. Če vidite, da ima sosed/a polne roke, mu/ji pridržite vrata ali pomagajte odkleniti. Če veste, da je sosedov oče bolan, povprašajte, če kaj potrebuje oziroma če ste lahko kakorkoli v pomoč. Ne obrekujte sosedov, saj v soseskah govorice hitro zaokrožijo. Skrbite za čistočo, bodite prijazni in prepričani smo, da boste takšni ljudje, ki bi si jih vsak želel za sosede.

 

Povzeto po: https://www.apartmenttherapy.com/how-to-be-the-best-neighbor-34738600

L. Z.