Kaj vse lahko očistimo s sadnimi sokovi?

Tradicionalno čiščenje z navadnimi čistili je super, a doma imamo kar nekaj pripravkov, ki jih lahko uporabimo za čiščenje različnih površin po hiši. Kaj torej vse lahko očistimo s sadnimi sokovi?


Odtoki in stranišče

Karbonati, ki so v soku, so odlični za čiščenje umazanije. Skozi odtok samo zlijemo nekaj soka in nato splaknemo z vročo vodo. Za čiščenje stranišča pa je najbolj primerna fosforna kislina iz Coca Cole.

Ponve in posode

Če so naše posode izredno umazane, uporabimo sadni sok. Zlijemo eno ali dve pločevinki na ponev ali posodo in vremo približno eno uro. Ta trik dobro deluje predvsem na zažgani posodi.

Umazano in mastno perilo

Če poleg normalnega detergenta v pralni stroj dodamo sok brez barve, to lahko naredi čudeže na oblačilih, na katerih so madeži od šminke, mastna hrana ali olje.

Lasje, v katere se je prilepil žvečilni gumi

Sadni sok je izredno dober v boju proti žvečilnim v laseh. Posodo napolnimo s sokom in notri pomočimo lase in čigumi se bo odlepil. Seveda si po koncu operemo lase s šamponom.

Rjaste površine

Se v banji začenja nabirati rja? Tako kot za stranišče je najboljša fosforna kislina, ki je odlična v boju proti rjastim površinam. Brusilno krpo pomočimo v Coca Colo in obrišemo rjo.

Ogledala in okna

Ponovno fosforna kislina, tokrat na steklu. Papirnato brisačo namočimo v Coca Coli in očistimo vse steklene površine. Seveda ne pozabimo potem čez počistiti še z vodo.

Preproga

Tudi tukaj je Coca Cola glavna, saj je izredno dobra pri čiščenju madežev iz preprog. Preden začnemo uporabljati druga čistila, preizkusimo to, izogibajmo se je edino pri svetlejših preprogah.

Nakit

Si želimo, da naša srebrna ogrlica ponovno postane srebrna? Uporabimo limetin ali limonin sok, v katerega pomočimo ogrlico, citronska kislina in karbonati bodo v eni uri povzročili, da ogrlica dobi nazaj sijaj. Na koncu še splaknemo z vodo in nežno obrišemo.

Povzeto po: apartmenttherapy.com