Kaj vse potrebuje vaš dom za udobno bivanje?

Udobno bivanje v domačnosti svojega doma je zelo pomembno za večino ljudi. Po napornem dnevu, polnem stresa, si prav vsak želi odklop od vsakdanjih skrbi. Miren, prijeten in lepo urejen dom je idealen prostor za sprostitev in počitek.


Gotovo ste že kdaj vstopili v dom, ki vam je bil v trenutku tako zelo všeč, da ste sami pri sebi vzkliknili, to je to! Že na prvi pogled ste dobili vtis, da je vse na mestu in točno tam, kjer mora biti. V prijetnem ambientu doma pa se običajno skriva mnogo več. Tisto, kar očem ni vidno, pa vendar ustvarja ugodno klimo v prostoru in stanovalcem ponuja udobno bivanje. Morda je vašo pozornost ujela najbolj oddaljena, atraktivno urejena točka v stanovanju, ki vabi, da vstopite in ostanete nekaj časa.

Da je dom funkcionalno, sodobno in prijetno opremljen, pa seveda ni naključje. Zanimiva ureditev okolice, zunanjosti hiše in fascinantno notranje oblikovanje je plod premišljenega načrtovanja. Čeprav se vam zdi arhitekt drag, vam vsekakor svetujemo, da se odločite za njegove storitve. Nemalokrat se je že izkazalo, da najem arhitekta in notranjega oblikovalca lahko prihrani dodatne stroške. Ti nastanejo zaradi zgrešenih potez pri gradnji, obnovi ali prenovi doma.

Arhitekt v skladu z vašimi željami predlaga rešitve, ki bi si jih sami težko domislili. Poskrbi za kompatibilnost vaših zahtev z realnimi možnostmi izvedbe in poda ustrezne alternative, če je to potrebno. Stilsko in funkcionalno dovršen dom, ki nudi visoko kakovost bivanja, je vreden vsakega evra, ki ste ga potrošili za arhitekta. Če ne veste, katerega zaupanja vrednega arhitekta najeti, jih preverite na omisli.si/arhitekta.

Kakšen mora biti dom, da je bivanje udobno?

Sodoben, idealen dom združuje pametne rešitve, ki vašemu domu dodajo vrednost. Njihov namen je, da zadovoljijo vaše potrebe in vam poenostavijo življenje. Zakaj bi umazali vaše prostore in se mučili s prenašanjem polen, da bi bilo v vašem domu toplo? Ogrevanje doma lahko zaženete s preprostim pritiskom na gumb.

Sploh ni važno, kje živite in kako veliko ali majhno je vaše stanovanje. Predimenzionirana hiša ali stanovanje ni nujno tudi bolj udobno domovanje. Zavedati se morate, da velik dom pomeni več dela, več pospravljanja in tudi veliko večje stroške. Morda si kaj od tega težko privoščite in vam namesto užitka lahko prinaša dodaten stres.

Pomembno je, da se doma počutite dobro in sproščeno. Za to lahko največ naredite sami. Poskrbite za red v stanovanju. Izkoristite proste kotičke za shranjevalni prostor, kamor boste pregledno zložili vaše potrebščine. Tako se tudi v manjšem stanovanju ne boste počutili utesnjeno. Skrbno izberite uporabne dekorativne predmete in prijetne dišave ter spremenite vaš dom v oazo miru.

Bivanje je vsekakor boj udobno in priročno, če do vašega stanovanja ni stopnic in imate vse pri roki v eni, pritlični etaži. Za izbiro takšnega doma boste nadvse hvaležni v jeseni svojega življenja, ko motorične funkcije pojemajo in gibanje postaja precej oteženo.

Ureditev okolice in zelenih površin

Preden se je gradnja ali obnova doma začela, ste temeljito razmislili, kaj hočete in potrebujete vi in vaša družina. Arhitekt je glede na vaše želje pripravil projekte, ki so podlaga za izvedbo vseh del na objektu. Ko se gradnja ali prenova vašega doma zaključi, je čas za ureditev okolice in zelenih površin.

Urejen dovoz, dvorišče, okrasni in zelenjavni vrt zaokrožijo celostno podobo vaše hiše in poskrbijo za prvi vtis, ki ga naključni obiskovalec dobi o vas in vašem domu. Tudi urejanje okolice je potrebno načrtovati, da izvedba poteka gladko in brez nepotrebnih dodatnih stroškov. Čeprav morda mislite, da lahko vse uredite sami, vam predlagamo, da se pred pričetkom del posvetujete z arhitektom.

Kapitalne napake, ki jih obžalujemo celo življenje, se običajno zgodijo že na samem začetku zaradi neustrezne zasnove. Ker smo slabo načrtovali ali pa sploh nismo. Omislili bi si vrtno fontano ali letno kuhinjo, pa smo pozabili položiti cevi za dovod vode, odtoke in električno napeljavo. Pogosto šele z uporabo doma ugotovimo, da je pozicija bivalnega dela vrta povsem zgrešena, ker iz notranjih prostorov ni neposrednega dostopa. Ideja tega kotička je, da z izstopom iz dnevne sobe ali jedilnice na teraso postane podaljšek notranjih prostorov.

Arhitekt obvlada znanja dizajna, krajinske arhitekture in hortikulture. Izriše vam načrt, določi pravilno višino terena. Predlaga ustrezne materiale za izdelavo dvorišča, da je odvodnjavanje učinkovito. Svetuje pri izbiri zelenja ter drugih dekorativnih in funkcionalnih elementov. Poskrbi za prijetno ambientalno osvetlitev okolice vašega doma, kar pričara romantično vzdušje in povzdigne bivanje na višji nivo.

Ali lahko okolico uredim sam?

Za ureditev dovozne poti, dvorišča, pešpoti, ograj so vam na voljo različni umetni in naravni materiali. Izberete lahko beton, les, kamen ali granit, asfalt, lesene in betonske plošče, kocke ali tlakovce, opeko, prodnike in druge materiale. Še posebej velik učinek naredijo fascinantne kombinacije prej omenjenih materialov v različnih barvnih kombinacijah in teksturah.

Uporabljeni materiali naj se vsekakor stilsko in oblikovno ujemajo s celotno zasnovo in videzom vašega doma. Poskrbeti je potrebno tudi za kakovostno izvedbo, ki se začne z ustrezno pripravo podlage. Prilagoditi jo morate vrsti materiala, s katerim imate namen finalizirati vaše dvorišče. Le tako boste dosegli želeni končni učinek.

Pri izbiri materialov, zasnovi in izvedbi je meja le vaša domišljija, kreativnost, umetniška žilica, izkušnje in ročne spretnosti. Če vam vsega tega ne manjka, se izvedbe lahko lotite sami. Ureditev okolice pa seveda lahko prepustite izkušenim strokovnjakom omisli.si/urejanje-okolice. Rezultat njihovega dela je udobno bivanje v prijetnem zavetju vašega doma.

Urejena okolica je ogledalo vaše hiše.

Kako izbrati zelenje?

Pogled na urejeno zeleno trato, skrbno izbrana drevesca, dih jemajoče vrste grmovnic in cvetlic je prijeten in sproščujoč. Tega vam gola betonska ali asfaltna površina ne more ponuditi. Rastlinje nežno objame linije vrtnih stezic in zmehča ostre robove skrbno izdelanih povoznih površin. S primerno ozelenitvijo boste zaokrožili celostno podobo vašega vrta.

Za lepo urejene okrasne gredice zadostuje že izbor kamenja različnih barv tekstur in granulacij ali pa naredite zastirko iz okrasnega lubja. Vmes pa se odlično poda premišljen izbor zelenja, ki dopolni osupljiv videz gredice, ki privablja poglede.

Ko načrtujete zasaditev okolice vašega doma, imejte v mislih, da rastline rastejo tako v višino kot v širino. Ljubki mali grmički in simpatična drevesca se z leti lahko razrastejo v bujno džunglo in povzročijo težave. Pogosta napaka je, da sadike sadimo pregosto skupaj, preblizu zidov ali pa za naš teren, podnebje in lego zemljišča izberemo neprimerno vrsto rastlinja.

Strošek nakupa rastlin ni zanemarljiv, saj predstavlja približno eno tretjino proračuna za ureditev okolice vašega doma. Verjetno si ne želite, da bi šla investicija v nič, ker bi vaše zelenje zaradi neustreznih pogojev rasti začelo propadati ali bi celo odmrlo.

Zasaditev okolice doma torej zahteva skrbno načrtovanje kam rastline posaditi, katere izbrati in kako pripraviti ustrezno rastno podlago zanje. Zelenje, kreativno umeščeni vodni in drugi dekorativni elementi ter primerna intimna osvetlitev spremenijo počitek ali druženje na terasi v čisti užitek. Privoščite si ga. Vas skrbi, da tej nalogi ne boste kos? Tukaj smo zbrali preverjene vrtnarje. Izpolnite obrazec na: Omisli.si/vrtnarja.

Notranje oblikovanje hiše ali stanovanja  

Notranje oblikovanje doma je zelo priporočljivo načrtovati že pred pričetkom same gradnje ali obnove. S premišljeno postavitvijo opreme se boste izognili stroškom naknadnih predelav  zaradi nefunkcionalnosti prostora, ki se običajno izkaže z uporabo prostora. Naloga notranjega oblikovalca je, da do potankosti izkoristi dimenzije in danosti prostora, da se boste doma počutili prijetno in domače.

Notranji designer upošteva vse podrobnosti, kot so na primer akustika, položaj vrat in oken. To je pomembno predvsem zaradi zagotavljanja najvišje možne naravne svetlobe v prostoru. Svetli, odprti prostori so vsekakor bolj prijazni kot natrpani in temačni. Poleg naravne svetlobe je treba poskrbeti tudi za umetno razsvetljavo interierja. Še zdaleč ni vseeno, koliko luči in kakšna svetila izbrati in kam jih namestiti. Le s premišljeno ambientalno osvetlitvijo boste dosegli popolno vzdušje vašega doma.

Oblikovalec interierja vam pri opremi doma pomaga glede na obseg storitev, ki jih želite. Pri tem seveda upošteva vaše želje in jih uskladi z danimi možnostmi. Z njim dorečete vrsto, teksturo, vzorce in barvo talnih, stenskih in stropnih oblog. Svetuje vam pri izbiri pohištva, svetil in dekorativnih predmetov. Na vašo željo se odpravi z vami po nakupih.

Za prijetno počutje ni vseeno, kako je razporejena notranja oprema vašega doma. Optimalna umestitev pohištva je še posebej pomembna v manjših stanovanjih. S pohištvom prenatrpani prostori delujejo utesnjeno in neurejeno. Sedežna garnitura mora biti umeščena tako, da na poti do nje vi in vaši gostje ne vijugate in zadevate ob prepreke. Ideja je, da se skozi stanovanje pomikate brez ovir.

Virtualni sprehod skozi prostore vašega doma

Notranji dizajner osnuje več predlogov postavitve opreme in pripravi 2D ali 3D izris bodočega stanja vašega doma. Na vašo željo lahko izdelala tudi 3D vizualizacijo ali 3D animacijo vaše hiše ali stanovanja. Izkoristite danosti, ki jih omogoča računalniška tehnologija in si podrobno oglejte vaš dom še preden se gradnja, prenova ali obnova začne.

Počutili se boste, kot da se dejansko že nahajate v vašem novem domu. Virtualni sprehod skozi prostore vam razkrije, da morda le ni vse tako, kot ste si zamislili. Morda boste želeli spremeniti postavitev pohištva ali izbrati druge barve. V tej fazi je to še možno brez dodatnih stroškov.

Zaljubite se v svoje novo okolje za udobno bivanje še pred realizacijo. Vnesite vanj barve, ki vas spominjajo na otroštvo ali v vas zbudijo prijetne občutke. Izberite mehke, tople, naravne, vizualno privlačne materiale, ki nudijo ugodje. Poiščite svoj najljubši dekorativni slog, ki se ujema z življenjskim stilom vaše družine.

Notranje oblikovanje doma torej pomeni veliko več kot le privlačno, lepo pohištvo in popolno usklajene barve vseh elementov. Potrebujete dobrega notranjega oblikovalca? Pri izbiri vam lahko pomagajo na omisli.si/interier. Zaupajte jim svoje želje in povezali vas bodo z izkušenimi in preverjenimi strokovnjaki za notranje oblikovanje.

Preverjen notranji oblikovalec bo temeljito in učinkovito pristopil k projektu notranjega oblikovanja vašega doma.

Pospravite svoj dom in se znebite navlake

Ste tudi vi med tistimi, ki se doma ne počutijo dobro, če je vse nametano? Nered in preobilica vsega nam jemlje življenjski prostor, omejuje gibanje, nas duši in povzroča stres, saj neprestano nekaj iščemo. Neuporabni predmeti nam kradejo čas, saj jih moramo prestavljati, da lahko pobrišemo police. Na njih se nabira prah, ki ga je prav tako potrebno očistiti. Z odvečnimi stvarmi natrpano stanovanje nas duši, zavira našo kreativnost in na nas vpliva depresivno.

Navlaka sem nam nabere iz različnih vzrokov: ker imamo preveč stvari, ker smo nanje čustveno navezani, ker stvari nimajo točno določenega mesta in ker se nam jih običajno ne ljubi takoj pospraviti na svoje mesto. Pomanjkanje časa je slab izgovor, bolj pošteno bi bilo priznati, da smo včasih nekoliko leni. Za večino predmetov, ki mimogrede pristanejo na prosti površini, bi potrebovali manj kot minuto, da jo odnesemo na njeno stalno mesto.

Prvi korak za zdravo in prijetno bivanje je čist in pospravljen dom. Čas je za akcijo! To seveda ne pomeni, da kupite novo omaro. Ne potrebujete dodatnega prostora za obleke, ki vam »bodo ob svetem nikoli spet prav«, za kopičenje stvari, ki čakajo na boljše čase, ker jih boste »nekoč še potrebovali«. Sami veste, da se to ne bo zgodilo. Kaos se običajno odraža v vseh porah posameznikovega življenja. Ljudje, ki doma nimajo reda, so na splošno neorganizirani, zamujajo, ne držijo obljub in ne izpolnijo svojih obveznosti pravočasno.

Nered je pogosto vzrok za družinske prepire. Spremenite svoje navade in svoj odnos do stvari in spremenilo se bo tudi vaše življenje. Počistite svoje odnose, temeljito pospravite svoj dom in se znebite nepotrebne navlake. Pri tem opravilu naj sodeluje cela družina, saj je krama last vseh družinskih članov.

Kako se lotiti pospravljanja doma?

Pri pospravljanju doma je običajno največji problem motivacija. Ob pogledu na stanje, nas hitro vse mine. Enostavno ne vemo, kje in kako bi sploh začeli. Zadeve se lotite počasi in postopoma. Najprej pospravite tiste kotičke, kjer se nabira največ šare. Uredite mesta, kjer vam pospravljanje ne bo vzelo preveč časa in napora, rezultat pa bo zelo opazen. To vam bo dalo vzpodbudo, da s čiščenjem doma nadaljujete.

Pripravite si škatle in vreče za smeti, v katere boste sproti razvrščali stvari. Vzemite vsak predmet v roko in se v slabi minuti odločite, kaj boste z njim. Uporabne predmete očistite in pospravite na stalno mesto. Tako boste vedno vedeli, kje se nahajajo, ko jih boste potrebovali.

Stvari, ki vam prikličejo lepe spomine in vam vzbujajo prijetne občutke shranite v lepo škatlo in jo postavite na svoje mesto. Iz vašega doma brez milosti takoj odstranite vse nekoristne, pokvarjene in polomljene predmete. Znebite se stvari, ki vam vzbujajo negativna čustva in zgrešenih daril, ki vam niso pri srcu.

Pri stvareh, do katerih nimate posebnega odnosa, se najprej vprašajte ali vam koristijo. Ste jih v zadnjem letu dveh uporabili ali prijeli v roko? So vam sploh všeč, vas razveseljuje? Bi jih pogrešali, če jih ne bi bilo več? Če se nikakor ne morete odločiti, spakirajte te predmete v škatlo in jo zalepite. Če bo škatla po treh mesecih ostala nedotaknjena, jo mirne vesti odnesite iz vašega doma.

Le še temeljito počistite in vaš dom bo poln sveže energije.

Ko se boste znebili vseh nepotrebnih stvari, ostalo pa vse lepo organizirano zložili, se lotite še generalnega čiščenja prostorov od zgoraj navzdol. Počistite pohištvo, pobrišite prah, globinsko očistite oblazinjeno pohištvo in talne obloge. Posesajte in pomijte tla, očistite svetila, cevi, vrata okna, žaluzije  in operite zavese. Temeljito očistite kuhinjo in kopalnico.

Doma se počutje občutno izboljša, če vaš dom odišavite z vašim najljubšim vonjem. V trgovinah je na voljo široka paleta dišav in osvežilcev prostora v različnih oblikah in velikostih. Izbirate lahko med difuzorji z eteričnimi olji, dišečimi svečkami in voski, paličicami ali stožci.

Naj vaš dom napolni vonj dišečih cvetlic, omamnega cimeta ali svežega evkaliptusa. Dišavo lahko zelo preprosto pripravite tudi sami. Žlici sode bikarbone dodajte nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja in destilirano vodo. Mešanico uporabite kot razpršilo. Prostor lahko odišavite tudi tako, da v vodi počasi kuhljate na krhlje narezane agrume in zelišča.

Bi prosti čas preživeli drugače? Ni panike, obrnite se na preverjene čistilce ne omisli.si/cistilni-servis in priporočili vam bomo odločen čistilni servis. Vaš dom bo zopet čist in lepo urejen. Naj v vašem domu spet vlada svežina in pozitivna energija, brez katere vaše bivanje ne more biti ugodno.

Prezračevanje, klimatizacija, ogrevanje

Vremenske razmere so iz leta v leto bolj ekstremne. V vročem poletju pregret zrak najde pot tudi v notranje prostore. Zaradi visoke vlage je ozračje soparno. Počutje doma je precej nelagodno, ker se intenzivno potite in težko dihate. Bivanje v prostorih, kjer se čez dan največ zadržujete, je prijetno pri temperaturi med 20-22°C ob vlažnosti med 45-55 odstotki. Za ugodnejšo klimo v vašem domu lahko poskrbite s klimatsko napravo, ki vam pride prav v vseh letnih časih. Sodobne klime namreč lahko uporabite za hlajenje in ogrevanje prostorov.

V prehodnem obdobju in v hladnih zimskih večerih si tudi v udobju doma lahko privoščite romantično vzdušje. Ni lepšega od posedanja v dvoje pred kaminom, iz katerega se po sobi širi prijetna toplota. Sence, ki jih rišejo ognjeni plameni ustvarjajo čarobno, pomirjajoče in sproščujoče domače okolje, v katerem si boste z užitkom privoščili kozarec dobrega vina.

Na udobje bivanja ima zelo velik vpliv zrak, ki ga dihamo v stanovanju. Vlažni in zatohli prostori niso le neprijetni za bivanje, ampak imajo zelo neugoden in obremenjujoč učinek na vaše zdravje. Vlaga nad 60 odstotkov je idealno gojišče za razvoj škodljivih plesni. Ob daljši izpostavljenosti vlažnemu okolju si lahko nakopljete resne bolezni dihal in alergijske reakcije. Zato je nujno potrebno ukrepanje za zmanjšanje zračne vlažnosti vašega doma. Ena od možnosti so razvlaževalniki in sušilniki zraka.

Enako tudi presuh zrak vašemu zdravju ne prinaša nič dobrega, saj suši vašo kožo, draži oči in sluznico dihal. V ogrevanih prostorih je potrebno poskrbeti za redno zračenje in vlaženje zraka. Če nimate druge možnosti, si pomagajte z rednim odpiranjem oken in vlažilniki zraka. Uporabite lahko tudi posodico, v katero nalijete vodo. Namestite jo ob vir toplote, ki bo sproščal vodno paro v ozračje. Vodi lahko dodate kapljico eteričnega olja, ki blagodejno vpliva na dihalne poti.

Prezračevanje in rekuperacija sta postala standard udobnega bivanja doma.

Brez prezračevalnega sistema ni modernega doma.

Nepogrešljivi del sodobnega doma je sistem za prezračevanje, ki poskrbi, da se omenjene težave sploh ne pojavijo. Prezračevalni sistem zagotavlja konstanten in uravnotežen dovod čistega zraka, poskrbi za ravnovesje med notranjo in zunanjo vlažnostjo ter odvajanje iztrošenega zraka iz stanovanja. Vgrajeni filtri odstranijo prah, neprijetne vonjave in ostale onesnaževalce zraka.

Izmenjava zraka v prostoru je lahko hkrati tudi energijsko učinkovita, če izberete prezračevalno napravo z rekuperacijo. Izmenjevalnik toplote ali rekuperator iz prostora črpa topel zrak. Zbrano toploto shrani in jo uporabi za ogrevanje svežega, hladnega zraka, ki vstopa v notranje prostore skozi prezračevalne kanale. Prezračevalni sistem tako pripomore tudi k znižanju stroškov za ogrevanje vašega doma.

Bi ga imeli tudi vi? Izpolnite obrazec na: omisli.si/prezracevanje in povezali vas bomo z zaupanja vrednimi mojstri.

Moderne ogrevalne naprave so energetsko zelo učinkovite in povsem avtomatizirane. S časovnimi nastavitvami regulacije lahko nastavite čas vklopa in izklopa ogrevalne naprave. Ne glede na to, kdaj se boste vrnili domov vi ali vaši otroci, vedno vas bo pričakal prijeten, topel dom. V času vaše odsotnosti krmilna enota napravo izklopi ali zniža obratovalno temperaturo, kar posledično omogoča velik prihranek energije.

Pametne naprave vašega doma

Dandanes si ne moremo več predstavljati življenja brez pametnih naprav. Hiter razvoj in napredek tehnike vam ponuja nadvse udobno bivanje tudi v vašem domu. Pametni dom ne predstavlja nekaj zapletenega, težko dojemljivega in nepredstavljivo dragega, ampak je v resnici postal zelo dostopen vsakomur. Zgradite si svoj pametni dom po svoji meri.

Inteligentne inštalacije temeljijo na združljivosti vseh elementov preko WiFi modulov ali drugih prtokolov. Opremite svoj dom s pametnimi vtičnicami, senzorji, žarnicami, termostati, ventili in vmesniki. Prilagodite avtomatizacijo in moderne rešitve na različnih področjih bivanja svojim željam in potrebam.

Moderni gospodinjski aparati, ogrevalna in prezračevalna tehnika, audio-video naprave omogočajo povezovanje s pametnimi napravami. Prihranili boste ogromno dela in časa, ki ga doma lahko porabite za prijetnejša opravila ali druženje z družino in prijatelji.

So otroci že varno doma?

Upravljanje na daljavo s pomočjo pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in osebnih računalnikov vam omogoča popoln nadzor doma, varnost in udobje. Iz službe preverite, če so se vaši otroci varno vrnili iz šole in kaj počne vaš hišni ljubljenček med vašo odsotnostjo. Na daljavo vklopite ali izklopite alarmno napravo in varnostne kamere.

Kar z dopusta s pomočjo video nadzornega sistema opravite hiter sprehod po prostorih. Prepričajte se, da medtem, ko vas ni doma, v vaši hiši resnično nikogar ni. S pametnim telefonom preverite, kdo pritiska na vaš pametni zvonec oziroma domofon, ki ima zmožnost prepoznave obraza. Kdo odklepa vašo pametno ključavnico z virtualnim ključem ali s prstnim odtisom?

Zmanjšajte ali povečajte jakost luči kar iz udobja svojega naslonjača. Pokukajte v svoj pametni hladilnik, če je v njem vse, kar potrebujete za kosilo. Morda vam ga skuha kuhinjski robot s funkcijo kuhanja? Ali pa na daljavo preprosto vklopite pečico, da speče musako, ki počiva v njej.

Zaženite ogrevalno ali klimatsko napravo ter prižgite ogenj v kaminu. Naj vas doma pričaka prijetno toplo stanovanje in ogreta sanitarna voda. Ne letajte z metlo in krpo naokoli, naj vaša tla posesa robotski sesalnik in pomije robotski pomivalec tal. Namesto, da v prostem času dirjate po zelenici s klasično kosilnico, naj to delo opravi robotska kosilnica.

Sodobna tehnika ponuja neslutene možnosti za prijetno bivanje in naredi vaše življenje precej bolj enostavno.

Storitve za večje udobje vašega doma in boljše bivalne pogoje lahko naročite na povezavi: omisli.si/dom.