Kako doma najbolj učinkovito varčevati z denarjem

Se tudi vam kdaj zdi, kot da je plača preteklega meseca preprosto nekam izpuhtela? Si želite varčevati, pa se vam zdi, da vam nikakor ne uspeva? Najtežji je začetek. Zato smo za vas pripravili nekaj preprostih korakov, ki jim morate slediti, da vam bo mesečno uspelo privarčevati zadovoljiv znesek.


  1. Spremljajte svojo porabo

Prvi korak k varčevanju je, da ugotovite, koliko sploh zapravite. Veliko bank že ponuja evidenco preko spleta ali pa omogoča SMS-je, ki jih dobite vsakič, ko plačate s kartico ali dvignete denar. Če tega nimate, lahko seveda tudi sami vodite evidenco – zapisujte si. Bodite pozorni, koliko zapravite za posamezno stvar: hrano, bencin, stroške doma, oblačila …

  1. Določite si okviren budget

Sedaj, ko veste, približno koliko denarja potrebujete za posamezne potrebe, si določite nek znesek, ki ga mesečno lahko porabite. Potem se poskusite tega resnično držati ne glede na to, kakšna priložnost se pojavi: pa naj so to še kako dobri popusti. Če neke stvari ne potrebujete nujno, se ji odpovejte.

  1. Naredite načrt, kako še dodatno privarčevati

Nekateri stroški so fiksni (najemnine, odplačevanje kreditov), nekatere pa zagotovo lahko zmanjšate. Zagotovo greste kdaj v trgovino in impulzivno kupite nekaj, česar v bistvu ne potrebujete. Vsak ima šibko točko, da kje zapravi preveč denarja, zato je pomembno, da se prav na takšnih področjih omejite in ne kupujete nepotrebnih stvari.

  1. Postavite si jasne prioritete

Najlažja pot do varčevanja je, da si določeno stvar resnično želite in zato varčujete, da bi si jo lahko čimprej privoščili. Naj bo to avto, telefon, kos oblačila, stanovanje ali pa eksotične počitnice – najdite si nek cilj. Ko si človek namreč nekaj močno želi, se veliko raje odpove ostalim stvarem. Natančno premislite in preračunajte, koliko časa bo trajalo, da boste privarčevali dovolj, da uresničite svoje želje. Vsekakor pa razčistite sami pri sebi, kaj vam je najpomebnejše in se potem tega tudi držite.

  1. Odprite varčevalni račun

Še vedno je ena najboljših možnosti odprtje varčevalnega računa. Tako lažje ločite denar, ki je namenjen sprotnemu zapravljanju in denar, ki ste se ga odločili varčevati. Potrudite se, da denar res ostane na varčevalnem računu in po možnosti vsak mesec dodajajte določen znesek. Iz meseca v mesec lahko potem spremljate, kako vaš znesek na varčevalnem računu raste.

 

Povzeto po: Better Money Habits