Kako oprati različne vrste materialov?

Ko bi le bilo pranje oblačil tako enostavno, da bi lahko samo vse skupaj vrgli v pralni stroj. A žal temu ni tako. Z vsakim materialom moramo delati drugače, če želimo, da ohrani svojo prvotno obliko in barvo.


Preden povsem uničimo najljubšo obleko, spodaj predstavljamo, kako oprati določene materiale.

Svila

Čeprav je svila izredno delikatna, pa je ni potrebno vedno nositi v čistilnico. Preden jo operemo doma, naredimo preizkus – uporabimo vlažno krpo in z njo nežno potapkajmo po svili. Če barva zbledi, jo odnesimo v čistilnico, če ne, jo operimo na roke. Uporabimo mrzlo vodo, nežen prašek in pustimo da se nekaj časa namaka. Izplaknimo in jo posušimo na zraku.

Poliester

Za poliester je izredno lahko skrbeti, saj je zelo odporen. Lahko ga vržemo kar v pralni stroj, vendar si zapomnimo, da kose operemo s toplo in ne vročo vodo. Če najdemo kakšne madeže, uporabimo odstranjevalec madežev preden oblačilo damo v pralni stroj. Predvsem se izogibajmo visokih temperatur.

Lanena oblačila

Lan je precej trpežen, zato ga ni potrebno vedno nositi v čistilnico. Vedno pa lanena oblačila operimo na nežnem ali delikatnem kratkem programu z mrzlo vodo. Če res hočemo, da oblačila ostanejo enaka, je najbolje, da jih operemo v mrzli vodi.

Denim

Mogoče ste kje prebrali, da se denima ne pere, a to ni res. Najprej hlače obrnimo, potem jih šele dajmo v pralni stroj. Uporabimo mrzlo vodo in se izogibajmo sušilnemu stroju.

Volna

Volnena oblačila je najbolje oprati na roke. Obrnimo jih na drugo stran, potopimo v mrzlo vodo, namakajmo 10 minut, nato pa splaknimo. Nikakor jih ne ožemajmo, saj se mokra volna raztegne.

Bombaž

Bombaž je precej preprosto oprati, lahko pa se skrči, če ga operemo v vroči vodi, ali sušimo pri visokih temperaturah. Pazimo, da jih ne posušimo preveč, saj lahko izgubijo obliko, pred pranjem pa vedno preberimo nalepke.

Povzeto po: fabfitfun.com