Kako izbrati gaming prenosnik?

Glede na to, da se prenosniki uporabljajo v različne namene, se morda kdo vpraša, ali obstaja jasna meja med igralnimi in ne igralnimi prenosniki. Pravzaprav je ni in se med gaming prenosnike uvrščajo predvsem najnaprednejši prenosniki, kateri nemoteno poganjajo tudi najbolj priljubljene igre. Ker pa se igrice in nasploh to področje nenehno razvija, zahteve po strojni opremi naraščajo. Posledično se tudi ponudba opreme redno spreminja in so na voljo gaming prenosniki z različnimi lastnostmi in možnostmi.


Lastnosti gaming računalnikov

Po čem se torej igralni prenosniki in računalniki tako razlikujejo od svojih ne igralnih primerkov? Prvič, zmogljiva grafična kartica, RAM in procesor. Njihove komponente in hladilni sistem so bili ustvarjeni za večurno delo z največjo obremenitvijo. Vse to bo vplivalo na igranje najljubših igric v visoki kakovosti. Druga pomembna razlika je seveda velikost in teža. Sami se boste odločili, ali vam ustreza gaming prenosnik ali namizni računalnik. To seveda ne pomeni, da je manj v uporabi gaming namizni računalnik, saj so še naprej enako priljubljeni, predvsem v tovrstne namene. Glavna naloga vsakega prenosnika pa je zagotoviti uporabniku mobilnost, zaradi česar so običajno izbira ljubiteljev.

Pri izbiri igralnega prenosnika je pomembno ravnovesje med procesorjem in video kartico. Idealni gaming računalniki in gaming prenosniki morajo imeti visoko zmogljivost in kakovostno grafiko. To bo omogočalo, da bo lastnik  lahko igral sodobne igre pri najvišjih kakovostnih nastavitvah. Iz tega razloga, je njihova cena nekoliko višja, kar je seveda popolnoma razumljivo, glede na možnosti, katere omogočajo. Tako bo dober gaming računalnik, kateri bo poganjal sodobne projekte, skupaj z monitorjem, miško in tipkovnico, stal nekoliko več.

Dodatna oprema

Gaming prenosniki in gaming računalniki so obogateni s kakovostnimi in visoko zmogljivimi gaming monitorji, zelo pomembne pa so tudi gaming tipkovnice. Tovrstna oprema omogoča zanesljivo in boljšo igralno izkušnjo. Tako, da če se odločite za računalnik za igranje iger, bodite pozorni ne le na specifikacije strojne opreme, temveč tudi na ergonomijo tipkovnice in značilnosti zaslona. Ocenite vse parametre in k izbiri pristopite celovito. Šibka konstrukcija tipkovnice, nenavadne postavitve tipk in nekakovostni mehanizmi, so pasti, zaradi katerih je lahko izkušnja igranja močno poslabšana.

Osredotočite se tudi na velikost zaslona. Večji kot je zaslon, večja je ločljivost, enostavneje se je možno potopiti v igro, boljša je tudi kakovost slike. Ločljivost zaslona pri igralnih prenosnikih je najpogosteje FullHD in QHD (2k).

Specializirane igralne tipkovnice z zaščito pred nenamernimi kliki, dobro akustiko in visokokakovostnimi zasloni, so odličen način, da igralec popolnoma nadzoruje igro. Za igralne računalnike, je običajno dobro dati prednost mehanskim tipkovnicam. Pomembna je njihova odzivna sila in njihova vzdržljivost. Dobra igralna tipkovnica ni samo torej zanesljiva in praktična, pač pa omogoča obdelavo zapletenih kombinacij hkrati pritisnjenih tipk, snemanje makrov, možnost prilagodljive preslikave tipk, hiter in predvidljiv odziv. Možnost nastavitve osvetlitve ozadja olajša krmarjenje po tipkovnici.

Preden izberete prenosnik za igranje iger, morate določiti, katere igre boste igrali, saj je od zahtev igre in zmogljivosti grafične kartice, odvisno, kakšna bo igralna izkušnja. Več sličic kot ustvari grafična kartica, večje so možnosti za zmago.

Gaming monitor

Sedaj, ko ste izbrali ustrezno grafično kartico in procesor, ne pozabite, da imajo gaming monitorji posebno nalogo in sicer je monitor tisto, v kar morate vedno gledati, medtem, ko igrate igrice ali pa počnete kaj drugega na računalniku. Zato izbira zahteva posebno pozornost, saj je od monitorja odvisno, kakšen bo vtis in kako vidite grafiko iger. Pri izbiri monitorja se osredotočite na njegovo diagonalo in ločljivost, vrsto matrice, odzivni čas, svetlost in kontrast osvetlitve ozadja, hitrost osveževanja zaslona in tudi na lastnost, ki je izredno priljubljena – ukrivljenost zaslona. K splošni estetki vpliva tudi njegov okvir.

Iz očitnih razlogov je večina igralnih računalnikov izredno zmogljivih in močnih. Njihove lastnosti tako uspešno odpravljajo razna neprijetna “presenečenja” ter zagotavljajo boljšo igro in nasploh igralno izkušnjo.