Kako pravilno oprati kavbojke?

Sicer to mogoče ne spada ravno pod organizacijo in čiščenje stanovanja, vsekakor pa spada pod stvari, ki jih je pametno vedeti.


Kavbojke in drugi jeans kosi so nekaj kar vsakodnevno nosi večina ljudi. Kako pa je potrebno za ta material skrbeti in na kakšen način ga prati? Nekateri ljudje prisegajo, da moramo jeans prati na roke, drugi celo, da ga sploh ne smemo prati. Večina pa ga enostavno opere skupaj z ostalimi oblačili.

Če želimo, da so kavbojke čiste, se ne raztegnejo in so še dolgo videti nove, potem je najbolje, da jih peremo po treh ali štirih nošenjih.

Najboljši način za pranje kavbojk:

Ne glede na to, ali so kavbojke nove ali stare, preden jih operemo, jih moramo obrniti. To pomaga zmanjšati drgnenje materiala, ki povzroči bledenje barve in raztegnitev okoli žepov, zadrge in pasu. Pomembno je tudi, da zapnemo zadrge in gumbe – to pomaga, da kavbojke ohranijo svojo prvotno obliko.

Če so kavbojke strgane, potem je pametno, da odprtine in robove spnemo. 

Za pranje uporabimo prašek za barvano perilo ali črno perilo. Takšni praški bodo poskrbeli, da barva ne bo zbledela. Najbolj pomembno pa je, da jih operemo v mrzli vodi na kratkem in občutljivem ciklu.

Zelo pomembno je tudi, da stroj nikoli ni preveč nabasan. S tem bomo sicer hitreje oprali vsa oblačila, a obenem se bodo oblačila precej podrgnila, saj se bodo brez prostora zadrge in zakovice strgale, šivi pa se lahko pretrgajo. Oblačila se morajo premikati prosto, saj se bodo tako bolje oprala.

Ločimo svetle in temne kavbojke. Mogoče se nam zdi pametno prati vse barve kavbojk skupaj, a to še zdaleč ni res. Hitro se lahko zgodi, da se temna barva preseli na svetle kavbojke in jih uniči. Pazimo tudi, ko nosimo svetle torbice ali sedimo na svetlih površinah, saj se lahko zgodi, da gredo naše temne kavbojke ob barvo. To preverimo tako, da po novih temnih kavbojkah potegnemo z belo krpo in vidimo, če oddajajo barvo. Če jo, potem jih nujno vsaj enkrat ali dvakrat operimo pred prvim nošenjem.

Povzeto po: goodhousekeeping.com