5 najbolj pogostih mitov o kompostu

Razmišljate o domačem kompostu pa vas je strah, da bo vse skupaj precej bolj umazano in smrdeče, kot če hrano vržete v smeti? V resnici so komposti izredno dobri, precej manj smrdeči in izredno preprosti za uporabo.


Namesto, da kuhinjske odpadke mečemo v smeti in s tem povečujemo učinke tople grede, je bolje, da to vrnemo nazaj v okolje in da se to vpije v prst in jo izboljša in producira bakterije in glive, ki so potrebni za nastanek hranil.

Kateri so torej miti komposta?

Mit št. 1: S kompostom je preveč dela

Uporaba komposta je izredno preprosta, vse kar moramo narediti je postaviti kompost in dodati prave sestavine. Potrebujemo tri preproste sestavine: vodo, zelenje (trava, odpadke sadja in zelenjave, kavna zrna) in rjave stvari (mrtve liste, veje in poganjke). Pravo razmerje med zelenimi in rjavimi sestavininami bo ustvarilo idelano razmerje med ogljikom in dušikom, kar bo koristilo naši zemlji.

Mit št. 2: Kompost bo privabil škodljivce in mrčes

Kompost bo zagotovo privabil črve (kar je zelo dobra stvar!) škodljivce pa lahko preprečimo, če v kompost mečemo prave stvari. Poskrbimo, da notri ne mečemo kuhane hrane ali mlečnih izdelkov, ki lahko privabijo mrčes. Tudi meso ni najbolj primerno, lahko pa mečemo notri jajčno lupino, prah iz sesalca, mačje dlake in celo papir.

Mit št. 3: Kompost ne bo naredil spremembe

Če se odločimo za kompost, to ne pomeni, da bomo premalo naredili za svoje okolje. V resnici je to zelo pomembno za okolje – mogoče celo bolj pomembno kot zmanjševanje plastike. Ko so rastlinski izdelki zakopani v zemljo, so brez kisika, kar pomeni, da povzročijo anaerobično razpadanje in to povzroči nastanek metana, ki povečuje učinek tople grede. Zato je zelo pomembno, da imamo kompost in te izdelke mečemo nanj.

Mit št. 4: Kompost smrdi

Kompost, ki je narejen na pravi način, ne bi smel smrdeti. Če začne smrdeti, pomeni, da je moker. Samo dodajmo nekaj rjavih materialov (listi, veje, poganjki) in zmešajmo vse skupaj.

Mit št. 5: V stanovanju ne moremo imeti komposta

Tudi če nimamo vrta, imamo lahko kompost. Uporabimo zaprte koše in otrobe. Otrobi zmešani z ostanki hrane bodo razgradili hrano in po nekaj tednih bomo imeli odlično gnojilo. Kompost naj bo v zaprtem košu, da ne zasmradimo stanovanja. Notri lahko celo damo meso, mlečne izdelke in celo kosti. V drugem delu procesa je potrebno te ostanke zmešati s prstjo.

Povzeto po:apartmenttherapy.com