Kako temeljito očistiti preprogo?

Preproga estetsko popestri prostor in ohranja vaše noge tople. Če pa je redno ne čistite, se v njej hitro nabere umazanija, ki jo boste vedno težje odstranili. Preverite, kako jo temeljito očistiti! 


Preproge sestavljajo tekstilna vlakna različnega izvora in različnih dolžin. To v največji meri določa, kako zahtevno je vzdrževanje preproge in pogostost njenega čiščenja.

Za vse preproge se priporoča redno čiščenje, saj s tem podaljšate njeno življenjsko dobo, odstranite dlake hišnih ljubljenčkov in škodljive pršice ter poskrbite za higieno, saj s tem odstranite tudi umazanijo.

Nekaj nasvetov za temeljito čiščenje preprog

Za razliko od ostalih talnih oblog, pa je morda čiščenje preprog nekoliko bolj zahtevno. Če pa to ne počnete redno, potem se v njih sčasoma nabere veliko umazanije, ki je morda ne boste mogli nikoli več odstraniti.

Glede na to, da preproge sestavljajo tekstilna vlakna, pa še zdaleč ni vseeno, kako se lotite čiščenja preprog.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za lažje in učinkovitejše čiščenje:

 • Preprogo redno sesajte. Ne glede na dolžino vlaken, je potrebno preprogo vsaj enkrat na teden temeljito posesati. Za preproge uporabite krtače in nastavke za sesanje preprog, ki jih je potrebno počasi pomikati po tleh.
 • Ne odlašajte z odstranjevanjem madežev. Kadar po preprogi polijete tekočino, se takoj lotite odstranjevanja madeža. Umazano mesto previdno obrišite s krpo, tekočino pa popivnajte s krpo ali papirnato brisačo. Za madeže lahko uporabite katero od preverjenih metod z domačimi gospodinjskimi sredstvi (soda bikarbona, kis, pena za britje) ali posebne odstranjevalce madežev, vendar jih vedno preizkusite na manj opaznem delu preproge.
 • Za ročno čiščenje preprog uporabite suhi čistilni prašek ali metodo šamponiranja. Če se lotevate ročnega čiščenja preprog, potem lahko za to uporabite suhi čistilni prašek ali posebno čistilno peno. Obe čistilni sredstvi najprej vtrite v preprogo, nato pa jo temeljito posesajte.
 • Za globinsko čiščenje uporabite sesalnik za pranje preprog. Kljub rednemu čiščenju, pa je priporočljivo v daljših intervalih opraviti tudi globinsko čiščenje preproge. Za to uporabite čistilnik preprog, ki učinkovito odstrani umazanijo ter ostanke maščobe in neprijetne vonjave, ki se zataknejo med vlakni.
 • Tekstilna vlakna osvežite s parnim čistilnikom: Tekstilna vlakna v preprogah se zaradi hoje po njih sčasoma zbijejo skupaj. Zato jih po temeljitem čiščenju lahko osvežite s parnim čistilnikom, s čimer jim boste povrnili prvotni izgled.
 • Manjše preproge lahko tudi operete. Odvisno od velikosti in materiala lahko preproge operete ročno ali v pralnem stroju, in sicer v programu za občutljivo pranje (30°C).

  S Kärcher čistilniki preprog bo vaša preproga zopet sijoče čista!

  Če si želite nekoliko olajšati čiščenje preprog in poskrbeti za njihov popoln sijaj, potem za to uporabite Kärcher čistilnike preprog. Gre za izjemno učinkovite naprave, ki z razpršilno ekstrakcijo lahko odstranijo najbolj trdovratno umazanijo s skoraj vseh tekstilnih površin.

  Kärcher čistilnike preprog odlikuje posebna pršilna ekstrakcijska enota, ki s pritiskom razpršijo čistilno raztopino globoko v vlakna in jo nato ponovno posesajo skupaj z razrahljano umazanijo.

  Ne glede na to, ali gre za umazanijo, maščobo ali neprijetne vonjave, jih s čistilnikom preprog odstranite zgolj v dveh korakih: najprej se voda in detergent razpršita in nato ponovno posesate umazanijo, v drugem koraku pa preprogo sperete s čisto vodo, da odstranite ostanke detergenta.

   

  Kärcher čistilniki preprog – učinkovito, priročno in globinsko čiščenje preprog

  Če ste se od sedaj izogibali čiščenju preprog, pa s čistilniki preprog zagotovo temu ne bo več tako. Zaradi svoje izjemne učinkovitosti in preproste uporabe bodo hitro postali vaši najboljši asistenti pri čiščenju tekstilnih površin, poleg tega pa vas bodo navdušili tudi z drugimi prednostmi:

  • Učinkovito globinsko čiščenje: Kärcher čistilniki za ekstrakcijo vam omogočajo temeljito čiščenje v globino vlaken, s pomočjo vakuuma pa so očiščene površine kar do 50 % hitreje pohodne kot pri ostalih čistilnikih preprog. Zaradi izjemne moči globinskega čiščenja, pa so te naprave idealne za alergike in gospodinjstva s hišnimi ljubljenčki.
  • Vsestranska uporaba: Poleg čiščenja preprog, lahko čistilnik preprog uporabite tudi za čiščenje avtomobilskih sedežev, predpražnikov, vrtnega oblazinjenega pohištva, prevlek iz blaga in še mnogo drugega.
  • Enostavna uporaba: Delo s čistilniki preprog je zelo enostavno in zelo podobno delu s klasičnimi sesalniki. Vsi Kärcher čistilniki so kompaktne naprave, ki vam omogočajo priročno čiščenje na vsakem koraku.
  • Dolga življenjska doba: Podobno kot vse ostale izdelke iz Kärcherjevega programa, tudi čistilnike preprog odlikuje izjemna kakovost in robustnost, zaradi česar jih boste lahko uporabljali vrsto let.

   

  Želite temeljito očistiti vašo preprogo in poskrbeti za njen sijoč izgled? Potem ne odlašajte in preverite ponudbo Kärcherjevih čistilnikov preprog!