Kako zmanjšati stroške v vašem domu?

Zadnje čase svsakodnevni stroški bivanja in življenja samo še naraščajo. Kako čim bolj privarčevati in kljub razmeram zmanjšati stroške?


Kuhajte z odvečno energijo

Ko pečete v pečici, jo izključite pet minut pred koncem pečenja in ostala bo dovolj vroča še nekaj minut. Enako lahko naredite, ko kuhate na primer testenine – nekaj minut pred koncem ugasnite štedilnik, pokrijte lonec in prihranili boste nekaj energije.

Ne uporabljajte papirnatih in plastičnih krožnikov, kozarcev in jedilnega pribora

Ideja o pikniku, po katerem ni potrebno pomivati posode, se morda sliši precej udobno, a nikakor ni prijazna denarnici ali okolju.

Hrane ne mečite v smeti

Razmislite, koliko hrane potrebujete, preden jo kupite, namesto cele vrečke korenja kupite na primer le dva. Morebitne ostanke pa poskusite porabiti – star kruh posušite in zmeljite v drobtine ali pa naredite kruhove cmoke. Iz riža, ki je ostal od prejšnjega dne, naredite riževo solato, malce prezrelo sadje pa lahko na primer uporabite za biskvit ali kompot.

Jejte manj mesa

Meso ni poceni, njegova pridelava pa tudi ni prijazna do okolja. Zaradi vzreje goveda je bilo uničenega 70 odstotkov amazonskega deževnega gozda, produkcija mesa pa povzroča tudi več emisij ogljikovega dioksida kot katerikoli drug vir beljakovin. Ne trdimo, da bi morali postati vegani, temveč, da lahko z nekaj vegetarijanskimi obroki tedensko naredite svoj jedilnik bolj raznolik in zanimiv, hkrati pa prihranite kakšen evro.

Varčujte z vodo

Ko ročno pomivate posodo, umivate zobe, se tuširate itd., naj voda ne teče ves čas. Ko vodna pipa pušča, jo čim prej popravite – tako ne boste poslušali nadležnega kapljanja, s katerim grejo v nič litri vode – v enem tednu se tako nabere kar 530 litrov. Ko čistite sadje in zelenjavo, vodo nalijte v večji vrč in namesto pod tekočo vodo sadje sperite v njem.

Spoznajte svoje gospodinjske aparate

Ko kupite nov gospodinjski aparat, pa naj bo to hladilnik, pralni ali pomivalni stroj, izberite čim bolj varčno različico. Ko ga začnete uporabljati, pa preberite navodila in spoznajte programe, ki jih ima – navadno je v navodilih zapisana tudi poraba energije in vode. Manj umazano perilo lahko tako očistite na bolj varčen način.