Vaša mačka nikoli ne bi smela zaužiti teh živil

S čim hranite svojo mačko, je zelo pomembno, saj neposredno vpliva na njeno zdravje in življenjsko dobo. Katera so živila, ki jih mačke ne smejo uživati, pa vendar jim jih marsikdo ponudi?


Kosti

Za mucke ni priporočljivo uživanje kosti, sploh ne drobnih (ribjih). Le te lahko namreč poškodujejo njihov požiralnik ali se zataknejo, če pa uspejo priti do želodca, lahko povzročijo resne poškodbe organov.

Surova jajca

Podobno kot pri surovih ribah, se lahko tudi pri jajcih okuži z zajedavci, na primer s salmonelo.

Čokolada

Primanjkuje jim encim, ki bi razgrajeval teobromin, torej substanco, ki se nahaja v čokoladi. To pomeni, da je ne morejo prebaviti, skladiščenje čokolade pa lahko vodi v resno zastrupitev.

Sladkarije in sladkor

Tudi encima za razgradnjo sladkorja jim primanjkuje, zato mucki ne bi smeli uživati nobenih sladkorjev.

Mleko

Morda se sliši neverjetno, toda mleko je lahko nevarno za odrasle mucke. Ko odrastejo, niso več tako odporni na laktozo in jo težko prebavljajo, zato jim škoduje. Lahko mu postrežete mleko brez laktoze, vendar ne prepogosto.

Čebula

Čebula je za mucke nevarna, ker uživanje le te uničuje njihove rdeče krvne celice, kar lahko vodi v slabokrvnost.

Česen

Podobno kot pri čebuli, tudi česen povzroča slabokrvnost.

Tuna v konzervi

Mucki lahko uživajo tuno, vendar le v primeru, da je predelana in pripravljena izključno za njihove potrebe uživanja. Tuna v konzervi, ki je namenjena za uživanje človeka, vsebuje za mucke preveč natrija, kar jim lahko povzroča resne zdravstvene težave.