Začetek pomladi je čas, da prebudite svoj vrt

Pomlad že trka na naša vrata, temperature se dvigujejo, sončni žarki nas božajo. Čas je, da prebudite svoj vrt! Kaj storiti najprej in kako se ponovno lotiti vrtnarjenja, da bo karseda uspešno in zabavno?


Bodite drzni in poskusite nekaj novega

Spodbujamo vas, da vsako leto poskusite nekaj novega. Za garantiran uspeh nekatere nam še nepoznane sorte najprej vzgojimo v lončkih, nato pa jih kot sadike presadimo na vrt. Če še ne veste, katero sorto izbrati, imamo za vas nekaj idej: Jagodna špinača, gorčica, paradižnik liči, sladki koren,…

Tudi stročnice bodo kaj kmalu prišle na vrsto, a teh se je najpametneje lotiti šele ob koncu meseca ali v začetku maja.

Pripravite dekoracijo

Čas je, da poprimete za grablje in ostale vrtnarske pripomočke. Če je trata dovolj suha, se hitro lotite spomladanskega čiščenja okrasnega vrtička. Mesec april je kot nalašč, da odstranite mah in nadležen plevel. Ker nam muhasto vreme nemalokrat postreže z dežjem, je vrt pametno tudi pognojiti. Opravila se lahko lotite z običajnim gnojilom ali s kompostom. Za močnejše korenine poskrbite, da bo  prst obogatena s fosforjem, z le nekaj kalija pa lahko povečate tudi odpornost trave.

Ne pozabite na špinačo

Priporočamo, da v aprilu posejete špinačo. Ta v tem obdobju ne požene hitro v cvet in tako dobite lep pridelek. Posadite nekaj gredic špinače in jo nato, ko je tehnološko zrela, vso hkrati poberite ter pripravite na zamrzovanje v zamrzovalniku. S tem boste dobro izkoristili gredice, na katerih nameravate saditi poletne zelenjadnice.