Zakaj psi kihajo?

Že poznate razloge, zakaj psi kihajo? Včasih to ni to, kar mislite …


Alergije

Pogost vzrok kihanja pri psu so razne alergije. Pozorna bodi, kdaj tvoj kuža kiha. Je to takrat, ko se teče po travi, je to takrat, ko se igra z določeno igračo, je to takrat, ko zaužije določeno živilo? Tvoj kosmatinec ima lahko alergije. V tem primeru je dobro, da si pozorna, kdaj kiha, da se lahko takšnim situacijam po možnosti izogneta. Seveda pa ga lahko pelješ tudi na testiranje za alergije.

Kihanje med igro

Popolnoma običajno in nič zaskrbljujoče. Če tvoj pes kiha med igro, je to znak veselja in razigranosti. Kužki s kihanjem med igro pogosto drugim kužkom naznanjajo, da bi se radi igrali.

Povratno oziroma vzvratno kihanje

To je pogost pojav, še zlasti pri manjših pasmah. Pri vzvratnem kihanju pride do krča v grlu in mehkem nebu, kar sproži draženje žrela ali grla. Vzrok za to se ponavadi skriva v večjem vznemirjenju ali nestrpnosti psa, lahko pa je kriva tudi preveč zategnjena ovratnica ali pa vlečenje povodca. Temu pojavu smo največkrat priča na sprehodih.

Vonjave

Če pes kiha, je to lahko tudi zaradi raznih dražečih vonjav, ki jih ni navajen. Zagotovo si že kdaj opazila, da je kuža kihnil, če si se naparfumirala, če je v bližini zavohal cigaretni dim, močno odišavljene šampone in mila, osvežilce zraka … A že veš, katere so tiste vonjave, ki jih tvoj kuža naravnost sovraži?