Drsni ali večtirni sistem zasteklitev – katerega izbrati?

Zasteklitev terase je vedno bolj priljubljena arhitekturna rešitev, ki pripomore k prijetnejšemu bivanju v našem domu. Vse pogosteje pa se uporablja tudi v komercialne namene za terase gostinskih lokalov in restavracij, saj z njimi na zelo preprost način pridobimo dodatno površino.


Napredek v tehnologiji in materialih je na področju zasteklitev več kot očiten. Rezultat tega pa so različni sistemi zasteklitev, zaradi katerih se med uporabniki poraja veliko vprašanj. Med najpomembnejšimi je zagotovo, katerega izbrati.

Značilnosti drsnega sistema zasteklitve

Drsna zasteklitev terase (MN Infinity) je sestavljena iz posameznih lamel, ki se odpirajo navzven, navznoter v obe smeri, ključnega pomena pa je, da se lahko popolnoma odprejo in umaknejo na stran. Navzven deluje kot ena velika steklena stena, saj običajno nima nobenih okvirjev in stebrov, zato je toliko bolj priljubljena.

Steklene lamele se pomikajo brez koleščkov, zato se ne zatikajo, vsa teža pa je na spodnjem vodilu, kar dodatno zagotavlja 100 % stabilnost in varnost sistema.

Največja širina stekel je 800 mm, višina pa 2900 mm, medtem ko je sama dolžina sistema neomejena.

Značilnosti večtirnega sistema zasteklitve

Tudi večtirni sistem zasteklitve (MN Classic) je sestavljen iz posameznih steklenih lamel, ki so lahko široke do 1200 mm in visoke do 3000 mm. Kot že ime pove, se lamele pomikajo po več tirnicah, kar pomeni, da deluje kot nekakšna pregradna stena.

Steklene lamele se v tem primeru premikajo po zgornjem in spodnjem vodilu, pri čemer so ta danes že tako nizka, da jih skorajda ne opazite. Lamele lahko glede na lastne želje in potrebe pomikate iz ene na drugo stran, vendar same stene nikoli ne morete popolnoma odpreti.

Primerjava med drsnim in večtirnim sistemom zasteklitve

Ne glede na to, za katero vrsto zasteklitev gre, so te danes izdelane iz najbolj kakovostnih materialov. Profili so izdelani iz eloksiranega aluminija, za zasteklitev pa običajno izbrano kaljeno steklo z varnostno brušenimi in poliranimi robovi, debeline 8, 10 ali 12 mm.

Oba sistema zasteklitve sta primerna za velike odprtine, torej takšne, kjer na primer klasična drsna vrata ne pridejo več v poštev.

Prav tako vam oba sistema zasteklitve omogočata, da lahko celotno steno popolnoma odprete, vendar s to razliko, da lahko pri drsni zasteklitvi terase lamele lahko popolnoma umaknete na stran, medtem ko pri večtirni pač ne.

Največja razlika pa se pojavi v načinu odpiranja in zapiranja ter širini steklenih lamel. Pri večtirnem sistemu zasteklitve so steklene lamele lahko bistveno širše in potujejo po tirnicah. Pri drsnem sistemu pa so lamele ožje in se odpirajo navzven, navznoter, v obe smeri.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri?

Kadar se odločate o tem, kateri sistem zasteklitve terase izbrati, je potrebno upoštevati več dejavnikov, ob tem pa ne spreglejte tudi lastnih potreb in želja:

  • Odpiranje

Če želite, da se sistem zasteklitve popolnoma odpre, potem je drsni sistem zasteklitve boljša izbira. Seveda pa je ob tem potrebno pomisliti tudi na to, ali imate ob stenah oziroma vogalih dovolj prostora, da se steklene lamele lahko popolnoma umaknejo.

  • Zračnost prostora

Če je vaša terasa že sama po sebi dovolj odprta, potem lahko izberete drsni in večtirni sistem zasteklitve. Zagotovo pa boste večjo zračnost prostora dosegli, če boste izbrali drsni sistem zasteklitve, kar je toliko bolj pomembno, ko gre za nekoliko bolj zaprte terase.

  • Pogled na zunanjo okolico

Če živite v neokrnjeni naravi, potem si zagotovo ne želite, da bi vaš pogled na okolico ovirale steklene lamele večtirnega sistema zasteklitve. Če je le možno, vam v tem primeru priporočamo drsni sistem zasteklitve, ki vam vašo teraso popolnoma odpre za še bolj pristen stik z okolico.

  • Uporaba za zunanje ali notranje prostore

Ničesar ne boste zgrešili, če boste drsni in večtirni sistem zasteklitve uporabili tako za notranje kot tudi za zunanje prostore. Res pa je, da se večtirni sistem pogosteje uporablja, kadar gre za zasteklitev med notranjimi bivalnimi prostori in zunanjo okolico, kot je na primer odprta terasa. Kadar pa gre za zasteklitev same terase, ki je nekakšen podaljšek notranjim bivalnim prostorom, potem je drsna zasteklitev boljša izbira.

  • Vzdrževanje

Pred izbiro med drsnim ali večtirnim sistemom pomislite, kako boste čistili steklene površine. pri drsnem sistemu lahko steklene površine čistite znotraj, medtem ko je pri večtirnem sistemu dostop nekoliko otožen, saj je potrebno steklo očistiti z zunanje strani.

Če gre za pritlično teraso, potem je s tega vidika vseeno, ali izberete drsni ali večtirni sistem zasteklitve. Če pa gre za nadzidavo ali zasteklitev balkona, potem dobro razmislite, kako boste v primeru večtirnega sistema očistili zunanjo stran zasteklitve.

Če želite, da boste še desetletja z največjim veseljem uživali v svojem izbranem sistemu zasteklitve, ga premišljeno izberite. Za pomoč se obrnite na strokovnjake, ki bodo glede na dejansko situacijo na terenu ter glede na vaše želje in potrebe poiskali najboljšo rešitev.