Kateri so najboljši profesionalni 3D tiskalniki?

Redkokatero tehnično področje se je v zadnjih letih razvilo tako hitro kot 3D tiskanje. Tehnologija je nepogrešljiva v industrijski, zdravstveni in znanstveni panogi, vse pogostejša pa postaja tudi na umetniških področjih in za komercialno rabo. Dandanes 3D printerji v domači pisarni niso nič nenavadnega, nekateri ga uporabljajo za izdelavo konkretnih izdelkov, drugi za zabavo in modeliranje. Ker interes za 3D tiskanje hitro narašča, raste tudi ponudba in raznolikost 3D printerjev.


Kako se 3D tiskalniki razlikujejo?

3D printerji se v osnovi razlikujejo glede na postopek tiskanja. Čeprav je načinov za tiskanje veliko, pa profesionalni 3D tiskalniki največkrat uporabljajo FDM ali smolo. Ključni del FDM tiskalnikov so filamenti, največkrat iz PLA, PETG, ABS, najlona, pa tudi lesa ali kovine. Prednosti FDM tiskalnikov so nizki stroški tiskanja, raznolikost filamentov, preprosto upravljanje, dobro izdelan izdelek brez končne obdelave in možnost izdelave robustnih izdelkov, odpornih na vremenske vplive. Tiskalniki s smolo, kamor sodijo tehnike SLA oz. stereolitografija, DLP oz. digitalna obdelava svetlobe in LCD pa za ustvarjanje 3D modelov uporabljajo tekočo oz. fotoobčutljivo smolo, ki se strdi s pomočjo UV laserja. To omogoča visoko natančnost izdelave, možnost tiskanja transparentnih modelov ter ustvarjanja zapletenih oblik.

Na biti pozorni pri nakupu?

Ko se odločate za profesionalni 3D tiskalnik, je bistveno vprašanje, za kaj ga boste uporabljali. FDM tiskalniki s filamenti se največkrat uporabljajo za izdelavo prototipov in končnih izdelkov tako za domačo in profesionalno rabo, medtem ko se tiskalniki na smolo uporabljajo za tiskanje manjših in izjemno natančnih izdelkov, na primer miniaturnih predmetov ali figur z veliko detajli, modelov za nakit, dentalnih protez, figur za izdelavo 3D animacij … Poleg tega je treba upoštevati še velikost tiskalne površine, hitrost tiskanja, ceno filamentov oz. materialov, višino sloja, priključki za upravljanje, neposredni ali dvojni ekstruder oz. glava …

3 naj profesionalni 3D tiskalniki

Za nasvet, kateri je najboljši profesionalni 3D tiskalnik, smo se obrnili na spletno trgovino azurefilm.si, ki je ena najbolje založenih z opremo za 3D tiskanje v Sloveniji. Pri njih najdete vse, kar potrebujete za vaš naslednji projekt – od najrazličnejših 3D tiskalnikov, rezervnih delov zanje, filamentov različnih barv in materialov ter ostalih dodatkov. V kategoriji FDM tiskalnikov so izpostavili Flashforge Creator 3, Flashforge Guider IIS in CreatBot F430 – 420°C, pri tiskalnikih s smolo pa 3D printer na rezino Creality LD-002R.