Kje je bolje živeti? V hiši ali stanovanjskem objektu?

Bi raje živeli v hiši ali stanovanju? Ste že dobro pretehtali vse prednosti in slabosti?

Hiša ali stanovanjski objekt? Najprej si odgovorite na nekaj preprostih vprašanj. Ste samski ali v zvezi? Ali v naslednjih nekaj letih načrtujete otroke in koliko? Ali otroke morda že imate?


Otroci namreč v svojem domu potrebujejo svoj kotiček. Prostor, kamor se lahko umaknejo. To velja še posebej za najstnike. Če pa ste starejši in se bodo vaši otroci kmalu odselili, boste morda potrebovali manjši dom, s katerim bo manj dela.

Pred odločitvijo razmislite, kaj pravzaprav potrebujete. Nima smisla kupovati velike hiše s še večjim vrtom, če v urejanju doma in vrtičkanju ne uživate, oz. za to enostavno nimate časa in denarja.

Če živite v hiši, lahko sami izbirate, kakšna bo njena notranjost in zunanjost.

Upoštevati morate tudi, da so potrebe  v različnih življenjskih obdobjih različne. Prav tako si štejte v zakup, da boste dom v prihodnosti še spremenili. Čemu torej kupovati veliko hišo, če toliko prostora trenutno sploh ne potrebujete? Raje varčujte in ko se bo v vašem življenju pojavila potreba po več prostora, investirajte v kvalitetno hišo ali večje stanovanje.

Čeprav je živeti v hiši večji strošek, je njena prednost ta, da lahko sami izbirate, kakšni bosta notranjost in zunanjost. Za hišo si lahko uredite vrt po svojih željah. Lahko zgradite tudi kakšen kotiček za otroke, kotiček za sproščanje, itd.

 

 

V stanovanjskih objektih je bolje poskrbljeno za varnost.

Če živite v stanovanjskem objektu, bo več možnosti, da boste motili vaše sosede in obratno. Res pa je, da je za varnost v večjih objektih bolje poskrbljeno. Če živite v hiši, morate za varnostni sistem poskrbeti sami. Večstanovanjska  stavba ima vedno zaposlenega nekoga, ki skrbi in vzdržuje objekt. Ta oseba vam je za pomoč vedno na voljo, medtem ko se v hiši lahko obrnete le na sostanovalce, ki mogoče niso tako spretni. Po drugi strani lahko v hiši stalno nekaj spreminjate in dograjujete, v stanovanjskem objektu pa morate za to pridobiti strinjanje ostalih stanovalcev, kar včasih lahko postane stresno in naporno.

Torej hiša ali stanovanjski objekt? Bistveno je, da premislite, kaj zares potrebujete. Poleg tega imejte v  mislih to, da se bodo vaše potrebe v prihodnosti spremenile, zato ni nujno, da kupujete dom za vedno.

 

Povzeto po: Dominvrt.si