Kako skrbeti za božično zvezdo?

Bliža se božični čas in z njim tudi okraševanje vaše hiše ali stanovanja. Pri mnogih se na mizi pojavi božična zvezda. Pa že veste, od kod pravzaprav izvira božična zvezda in kakšne pogoje potrebuje za svojo rast?
Legenda o mehiški deklici

Euphorbia pulcherrima, bolj znana pod imenom božična zvezda, je zvesta spremljevalka praznikov. Njena zgodovina sega vse v 16. stoletje, ko se pojavi legenda o mehiški deklici. Punčka si ni mogla privoščiti ustreznega darila ob praznovanju Jezusovega rojstva, zato jo je angel nagovoril, naj nabere nekaj plevela in ga položi pred oltar. Deklica je upoštevala njegov nasvet. Iz plevela so pognali škrlatni listi, ki spominjajo na zvezdo. Rdeča barva pa predstavlja kri ob Jezusovem trpljenju.


Kakšna rastlina je božična zvezda?

Božična zvezda izhaja iz družine mlečkovk. Izvira iz Mehike. V višino lahko zraste kar 5 metrov. V ZDA naj bi jo leta 1828 prinesel Joel Roberts Poinsett. Gre za grm z zimzelenimi listi koničaste oblike. Največkrat so listi rdeče, rumene, oranžne, bele ali rožnate barve. Prav zaradi barv daje ljudem vtis da cveti. V resnici cveti nekje od decembra pa do januarja. Ti cvetovi so zelo majhni, rumenkaste barve in povsem brez vonja.

Kako skrbeti za božično zvezdo?

Če želimo, da bo naša božična zvezda dobro uspevala, jo moramo postaviti v primerno okolje. Nikakor jo ne smemo postaviti v bližino grelnih teles kot so kamini in radiatorji. Najbolj ji bo prijal zmerno ogret in svetel prostor. Zrak tam ne sme biti presuh, temperatura v prostoru pa naj bo okoli 20 stopinj Celzija ali manj. Poleg primernega prostora, moramo za božično zvezdo lepo skrbeti. To pomeni redno zalivanje in gnojenje. Najbolje bo uspevala v navadni cvetlični zemlji, zmešani s šoto. V obdobju rasti zvezde ne zalivajte obilno.

 

 

Povzeto po: Dominvrt.si