Kokosove kocke: Najslajši prigrizek za na plažo!

Kokosove kocke so popoln osvežujoč prigrizek pod palmami! Na letošnjem dopustu si jih lahko privoščite tudi vi. Za vas imamo zavidljivo lahek in hiter recept za najslajšo sladico letošnjega poletja.

Za vse sladkosnede, ki obožujete kombinacijo svežega sadja in tropskega kokosa so kokosove kocke popolne za vas! Mimogrede, ali ste vedeli, da kokos velja za okusen oreh zdravja in življenja? Uvrščamo ga med t.i. ‘funkcionalno hrano’, saj ima poleg hranljive vsebine tudi druge pozitivne učinke na naše zdravje. Izdelki iz kokosa krepijo imunski sistem, saj delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko, pomagajo pri zdravljenju in preprečevanju diabetesa, pomagajo nadzorovati krvni sladkor in izločanje inzulina, varujejo pred osteoporozo, delujejo kot antioksidant, varujejo pred boleznimi ledvic in vnetji mehurja ter še mnogo več. Čemu si torej ne bi privoščili sladice, katere glavna sestavina je kokos?


Kokos velja za funkcionalno hrano, saj ima poleg hranljive vsebine tudi druge pozitivne učinke na naše zdravje.
Sestavine

Za kokosove kocke potrebujete naslednje sestavine…

Testo:

  • 300 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilij sladkor
  • 180 g masla
  • 1 jajce

Nadev:

  • 150 g ribezove marmelade
  • 80 g kokosove moke
  • 600 g mešanega jagodičevja
  • 500 g puste skute
  • 50 g masla
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev puding
  • 2 jajci
  • 250 ml sladke smetane

Posip:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g kokosove moke
  • 120 g masla
  • 140 g moke

Kako jih pripravimo?

  1. Pecilni prašek in moko zmešamo z ostalimi sestavinami, da dobimo testo, katerega zgnetemo v okrogel hlebček. Tega zavijemo v prozorno folijo in ga za 30 minut postavimo na hladno. Testo po pretečenem času previdno razvaljamo in ga položimo na omaščen pekač. Radodarno namažemo z marmelado ter čez potresemo kokosovo moko ter jagodičevje.
  2. Za pripravo nadeva zmešamo skuto, maslo in sladkor v prahu, dokler ne dobimo kremaste mase. Vanjo nato vmešamo dve jajci, vanilijev puding v prahu, ne-stepeno sladko. Nadev z žlico razmažemo po jagodičevju. Vse skupaj do gladkega poravnamo.
  3. Za piko na i se lotimo še posipa. V posodi zmešamo sladkor v prahu, kokosovo moko, maslo in moko. Končni rezultat mora biti drobljenec, katerega na koncu potresemo po kolaču. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo približno 40 minut. Vroče kokosove kocke potresemo s sladkorjem v prahu, jih okrasimo po želji in postrežemo ali odnesemo s seboj na plažo.

Čeprav so kokosove kocke hit številka ena letošnjega poletja, vas vabimo, da si tukaj preberete še nekaj receptov, ki so prejšnjo sezono kradli srca vsem sladkosnedom.

Kokosove sladice že več desetletij kradejo srca vseh sladkosnedov.

Povzeto po: bodieko.si in cosmopolitan.metropolitan.si