Kuhanje: Najpogostejše napake, ki jih delamo v kuhinji

Slovenci smo mnenja, da je kuhanje naša največja vrlina. Vsak kuhar meni, da je naslednji Masterchef zmagovalec. Ker smo v svojo kuho tako zelo prepričani, pogosto ne vidimo napak, ki jih delamo in s katerimi našim jedem preprečujemo, da bi bile lahko še bolj okusne. Za vas smo pripravili nekaj najbolj pogostih napak, ki jih delamo za kuhinjskim pultom.
Testenine

K testeninam se najpogosteje zatečemo kadar nimamo časa za kuhanje. Ker si želimo kosilo skuhati čim hitreje, niti ne počakamo, da voda dobro zavre. Povsem začetniška napaka. Prav tako moramo poskrbeti, da smo si za kuhanje pripravili dovolj vode in da smo jo pravilno solili. Višek soli odstranjujemo z odcejanjem. Kuhanih testenin nikoli ne spiramo z vodo!


Organizacija

Za kuhanje brez stresa poskrbimo, da vse kar potrebujemo za pripravo jedi, pripravimo že prej. Natančno stehtamo in odmerimo testenine, ter za sabo sproti pospravljamo. Posledično bo tudi končni rezultat bolj mamljiv za oči, saj bodo zelenjava in druge sestavine že prej lepo nasesekljane, brez kakršnega koli hitenja. Da o preprečevanju poškodb sploh ne govorimo.

Med kuhanjem

Med kuhanjem je priporočljivo hrano tudi večkrat poskusiti. Samo tako bomo lahko okus po potrebi pravočasno popravili. Nekateri recepti niso vedno napisani po našem okusu. Nekateri imajo v jedeh radi nekoliko več soli, sladkorja ali popra, spet drugi nekoliko manj. Tudi čas kuhanja ne moremo povsem natančno določiti. Sproti preverjajte, če je vaša mojstrovina že pripravljena.

Prenatrpani lonci

V loncu ali ponvi kuhajte le toliko hrane, da je dno pokrito. Mogoče se vam na prvi pogled zdi lažje skuhati kar vse naenkrat, a ravno to je lahko razlog, da jed ne bo tako okusna. Mogoče se bodo v njej celo skrivali kakšni surovi koščki.

Začimbe

Zelo pogosta napaka je dodajanje začimb šele ob koncu kuhanja. Priporočljivo je dodajanje že na samem začetku. Hrano, ki se kuha nekoliko dalj časa, lahko začinimo bolj proti sredini postopka. Le tako se bodo okusi zmešali in prepojili.

Premehko maslo

Kdaj je maslo preveč zmehčano? Preprosto. Takrat, kadar nima več svoje oblike. Priporočjiv čas mehčanja na kuhinjskem pultu je tam nekje od 30 do 45 minut.

Povzeto po: okusno.je