Najboljši nasveti za nego šopka v vazi

 Da bo vaš šopek vsak dan vedno lepši, se držite spodnjih nasvetov. Seveda poleg tega, da poskrbite za ustrezno količino vode, ustrezno temperaturo, izpostavljenost soncu oziroma zavarovanjem pred pretiranim vetrom ter vsakodnevno svežo vodo. Želimo vam, da bodo šopki v vašem domu sijoči in zdravi ter da bodo pričarali domačno vzdušje.


Uporabite dobro očiščeno vazo

Pred in po vsaki uporabi vaze jih temeljito očistite, pri tem pa uporabite čistila. Četudi je vaza videti čista, se umazanija in mikrobi lahko naberejo po notranji površini, in če jih ne odstranite, pospešujejo gnitje svežih rož.  

Preprečite stik listov z vodo

Stebelni listi ne smejo priti v stik z vodo ali raztopino gnojila; če listi rastejo tudi zelo nizko na steblu, jih odstranite z ostrim nožem oziroma škarjicami. S tem se preprečuje gnitje listov pod gladino vode, kar bi skrajšalo življenjsko dobo cvetja. 

 Poševno odrežite steblo

Steblo je potrebno obrezovati dnevno ali vsaj vsak drugi dan. Najpomembneje pri tem je, da ga odrežete poštevno (kot 45 stopinj). Postrani rezano steblo omogoča, da rastlina skozi kar največjo možno površino srka vodo.