Nanavadni načini za združevanje perila pred pranjem

Kako razdelite oblačila preden jih date v pralni stroj? Po barvah ali po kakšnem drugem sistemu? Jaz jih vedno razdelim po barvah: črno, belo, rdeče, pisano, posebej seveda krpe za po tleh in krpe za brisanje posode. A to ni edini način! Zato danes predstavljamo več (nenavadnih) načinov, s katerimi lahko razdelimo oblačila pred pranjem.


Perilo razdelimo po barvah

Preizkušen in zagotovo najbolj pogost način združevanja perila je, da ga razdelimo po barvah: svetle barve, bele, temne barve, črna in ostalo. S tem preprečimo, da bi se oblačila med seboj obarvala ali da bi zbledela. A dokler uporabljamo prašek, ki ščiti barvo in ne preveč vroče vode, lahko skupaj peremo vse barve.

Perilo razdelimo glede na to, koliko je umazano

Ne le da nam razdelitev oblačil na zelo umazano in malo manj umazano omogoča, da lahko glede na stopnjo umazanosti prilagodimo količino praška, obenem lahko tista bolj umazana operemo z zelo močnim programom, saj nam ni potrebno skrbeti za tista manj umazana oblačila. Lahko imamo celo poseben kup za izredno umazana oblačila, kot so krvave obleke ali plenice iz blaga.

Perilo razdelimo po velikosti

Vsi, ki smo že kdaj skupaj oprali nogavice in prevleko za posteljo skupaj, vemo, kako je ko se ta oblačila sušijo. Mogoče si lahko pomagamo tako, da skupaj operemo manjše kose (majice, nogavice, spodnje perilo) in večje kose (posteljnino, brisače, puloverje).

Perilo razdelimo glede na število oseb

Če živimo v gospodinjstvu, kjer nas je veliko, lahko oblačila razdelimo po osebah in s tem poskrbimo, da se ne zmešajo med seboj. Še bolje – vsaka oseba v gopodinjstvu naj si sama pere svoja oblačila.

Perilo razdelimo glede na muckanje

Nič ni hujšega, ko iz stroja potegnemo sveže oprane pajkice, ki so polne muckov. Ločimo oblačila, ki se muckajo (brisače in mehki puloverji) in tista, ki mucke privabljajo preden jih operemo in si s tem prihranimo ogromno časa.

Perilo razdelimo glede na vrsto materiala

Težje kose, kot so brisače in posteljnina perimo ločeno od bolj delikatnih oblačil, s čimer preprečimo uničenje materialov. Težji kosi se tudi dlje časa sušijo, zato lahko preskočimo predolgo sušenje lažjih kosov v sušilnem stroju in s tem poskrbimo, da težji kosi ne pridejo iz sušilca vlažni.

Povzeto po: apartmenttherapy.com