Naravna gnojila za sobne rastline

Sobne rastline polepšajo in poživijo naš dom, zato je pomembno, da jim nudimo vse, kar potrebujejo za zdravo rast. Na tržišču obstaja velika ponudba spodbujevalcev rasti in gnojil, z nekaj truda in dobre volje pa jih lahko pripravimo kar doma. Spodaj se nahaja 5 naravnih sestavin, ki jih lahko – namesto, da jih vržete v biološke odpadke – uporabite za bujnejšo rast vaših lončnic. Hvaležno vam bo tudi okolje!


1. Lasje

Prav ste prebrali. Namesto, da lase z glavnika vržete v smeti, jih podtaknite v cvetlični lonec in tako “nahranite” sobne rastline. Nitrogen, ki se nahaja v laseh je pomembno hranilo, ki ga rastline potrebujejo za rast.

2. Jajčne lupine

Polne so kalcija, ki prav tako dobro dene rastlinam. V lonec z vodo dajte zdrobljene jajčne lupine, zavrite in pustite stati čez noč. S pripravljeno tekočino zalijte lončnice. Drugi način je, da jajčne lupine zmeljete v mešalniku. Prah iz jajčnih lupin ob presajanju ali po potrebi pomešate z zemljo v cvetličnem loncu.

3. Kava

Pijete turško kavo? Odlično. Lahko jo privoščite tudi sobnim rastlinam, saj je polna koristnega potasiuma in magnezija. Kavno usedlino zmešajte z vodo in s pripravljeno mešanico zalijte lončnice.

4. Bananin olupek

Olupki imajo visoko koncentracijo kalija, ki pospeši prenos hranilnih snovi in vode med rastlinskimi celicami ter ščiti rastlino pred boleznimi. V posodo z vodo dajte bananine olupke in pustite stati en teden. Nato vsebino zmiksajte, da dobite tekočo zmes. V zemljo zraven rastline skopljite plitko jamico in v njo vlijte nekaj zmesi. Bodite previdni, da pri tem ne poškodujete korenin.

5. Zeleni čaj

Zaradi taninske kisline tako kot kava rahlo dvigne nivo kislosti zemlje, ter spodbuja prenos kisika. Liste zelenega čaja lahko pomešate z zemljo ali z ohlajenim čajem zalijete rastline.

 

Povzeto po:
Dom in vrt
Freepeople