NARAVNI KAMEN: 8 NJEGOVIH PREDNOSTI

Naravni kamen je trajnosten gradbeni material, ki prinaša številne koristi, saj je najučinkovitejša naravna obloga za kakršen koli arhitekturni projekt. Zaradi teh značilnosti se ga lahko uporablja tako pri novih gradnjah kot pri obnovah in sanacijah.


Poleg tega, da kamnita stenska obloga prostor popestri in mu doda moderni videz, ima kar nekaj pozitivnih strani, ki vas lahko prepričajo v nakup.

Trajnost

Naravni kamen je zelo močan in trpežen izdelek, tako da sčasoma postane zelo dragocen gradbeni material. Njegov videz se skozi leta praktično ne slabša, s čimer se prihranijo stroški vzdrževanja.  

Večkratna uporaba

Ravno prejšnja lastnost omogoča kamnu to lastnost, saj se njegova življenjska doba ne konča nujno z rušenjem dela objekta, kjer je bil prvotno uporabljen. Možno ga je reciklirati in ponovno uporabiti pri novi gradnji.

Toplotna izolacija

Ena najbolj izjemnih lastnosti tega materiala je, da zaradi velike mase predstavlja izjemno toplotno izolacijo, kar posledično pomeni pomemben prihranek pri ogrevanju in hlajenju prostora.

Zvočna izolacija

Iz podobnih razlogov (velika masa) naravni kamen postane dober izolator za blaženje zunanjih zvokov.

Vsestranska uporaba

Prilagaja se tako notranjosti kot zunanjosti in se lahko namesti tako na zunanjo fasado kot na stene ali tla.

Estetika

Naravni kamen ponuja široko paleto tekstur in barv, zaradi česar je popoln za vsako okolje in prostor. Toni se lahko gibljejo od svetlih do najtemnejših, zaključki pa so lahko polirani, grobi, naravni itd. Vsak kamen je edinstven in brezčasen in daje prostoru plemenit in neponovljiv videz.

Arhitekturna povezanost

Zaradi velike raznolikosti naravnega kamna lahko dosežemo popolno povezanost objekta z okolico.

Negorljiv gradbeni material

Naravni kamen je popolnoma negorljiv, zaradi česa nudi popolno požarno varnost na zunanjih fasadah in v notranjih prostorih.

 

Povzeto po: https://arquitectura-sostenible.es/8-ventajas-la-piedra-natural-construccion-sostenible/