Nasveti, s katerimi bomo hrano zavarovali pred plesnijo

Ste siti tega, da težko prislužen denar zapravite za hrano, ki postane plesniva še preden jo imate možnost pojesti? Danes vam zato predstavljamo nasvete, s katerimi boste poskrbeli, da hrana ne bo tako hitro splesnela.


Izdelke ohranimo čim bolj suhe

Če poskrbimo, da so izdelki večino časa suhi, bo to pomagalo pri težavah s plesnijo. Plesen se naredi tam, kjer je vlažno, kar pomeni, da če zmanjšamo vlago, bodo tudi izdelki dlje časa ostali sveži. Ko pride do delikatnega sadja ali zelenjave, ki se težko osuši, pa je najbolje, da jih operemo tik preden jih pojemo.

Kupimo še nezrelo sadje in zelenjavo, če je ne nameravamo pojesti takoj

Preden kupimo izdelek, pomislimo, kdaj ga bomo pojedli. Če bo to šele čez dva ali tri dni, kupimo nekaj kar še ni pretirano zrelo in tako ne bo postalo tako hitro plesnivo.

Pozanimajmo se, kateri izdelki lahko ostanejo na sobni temperaturi

Shranjevanje živil v hladilnik je na videz najboljša rešitev, kako jim podaljšati rok uporabe, a vsi izdelki niso najbolj zadovoljni v mrzel prostoru. Česen, čebula, krompir, buča in koščičasto sadje, so lahko shranjeni pri sobni temperaturi na bolj temnem in hladnem mestu.

Naj hladilnik ne bo preveč nabasan

Ko želimo ohraniti svežo hrano, je zadnja stvar, ki jo lahko naredimo, da ji odvzamemo cirkulacijo. Naj ne bo v hladilniku preveč hrane, saj s tem zmanjšamo dotok zraka, ki izdelke ohranja sveže dlje časa. Zato banane, jabolka, hruške, breskve in kivije razdelimo od ostalega sadja in zelenjave, saj lahko povzročijo, da bo ostala hrana postala hitreje plesniva.

Posadimo svoja zelišča

Sveža zelišča so izredno draga, večina receptov pa jih vsebuje le kanček. Zato je najbolje, da kar doma na vrtu ali na balkonu, če živimo v stolpnici, posadimo svoja zelišča. Ne le rožmarin in peteršilj, tudi koriander ali bazilika sta izredno primerna.

Povzeto po: fabfitfun.com