Posadimo zelišča kar doma

Nič ni boljšega kot uporabiti živilo, ki smo ga sami posadili in poskrbeli, da je zraslo. A vsi nimamo sreče, da bi nas za hišo čakal zelenjavni vrt ali velika terasa. A vseeno lahko zelišča, ki bodo dodala okus hrani, posadimo kar na okenski polici stanovanja.


Katera zelišča so primerna?

Nekatera zelišča uspevajo v notranjosti, druga ne. Najbolj primerna so rožmarin, origano, meta in timijan. Lahko poskusimo tudi z baziliko, ki pa je že vprašljiva, saj ne smemo pozabiti, da zelišča niso mišljena kot dolgotrajne rastline.

Kje jih lahko kupimo?

Najboljša zelišča bomo našli na tržnici ali v kakšnih manjših specializiranih prodajalnah. Seveda jih lahko kupimo tudi v kakšni večji trgovini, a vseeno je precej veliko tveganje, da bodo hitro postala slaba. Zanimivo pa je vseeno, da dobra zelišča, kot so bazilika in drobnjak, dobimo tudi v Lidlu ali Hoferju. Preverjeno!

Kam jih postavimo?

Če želimo, da zelišča uspejo, potrebujemo veliko naravne svetlobe. V majhni kuhinji, v kateri je le malo okno, ne upajmo preveč, da bodo zelišča uspela. Zunaj niso tako izbirčna, notri pa je druga zgodba. Zagotoviti jim moramo dovolj svetlobe, najbolje skozi okno, ki je obrnjeno proti jugu ali vzhodu.

Kako jih zalivamo?

Najprej jih posadimo v prst, ki jo lahko preprosto odcedimo in poskrbimo, da ima lonec možnost za odvajanje vode. Preden jo ponovno zalijemo, poskrbimo, da se prst posuši. Ko jih zalivamo, nadaljujmo toliko časa, da se voda pokaže na odcejevalnem pladnju.

Povzeto po:apartmenttherapy.com