Nazaj v šolo: Poskrbite za popoln delovni prostor

Začelo se je novo šolsko leto in šole po Sloveniji so ponovno odprle svoja vrata. Ker nam jo koronavirus lahko kaj hitro ponovno zagode, je prav, da poskrbimo, da bodo naši šolarji imeli primeren delovni prostor tudi v domačem okolju.
Pisalna miza

Delovni prostor brez pisalne mize pač nikakor ne obstaja. Kam jo torej postaviti? Delovno mizo je smiselno namestiti v bližino okna. Konec koncev svoje mesto lahko najde tudi nekje pod strešnim oknom. Če imate namen na delovno mizo položiti tudi monitor, naj bo ta postavljen tako, da za njim ni svetlejše površine okna. Prekomerno prilagajanje vida lahko namreč utrudi oko.


Pisalna miza naj bo dovolj velika in prostorna. Idealna dolžina pisalne mize je tam nekje 160 centimetrov, širina pa naj ne seže manj kot 80 centimetrov, še posebno, če bo na njej tudi računalniški zaslon. Ta mora biti od oči oddaljen najmanj pol metra. Kar se tiče primerne drže, mora biti zgornji rob zaslona v višini oči ali celo malo nižje.

Stol

Izbira pisarniškega stola zahteva veliko pozornosti, saj ima ta močan vpliv na razvoj otrokove hrbtenice, nenazadnje pa igra pomembno vlogo tudi pri sami koncentraciji med učenjem. Stol za šolarja mora biti primerno velik, prav tako pa je priporočljivo, da omogoča vsaj osnovne prilagoditve teže in velikosti šolarja.

Osvetlitev

Učenje in pisanje domače naloge se bo nemalokrat zavleklo tudi v večer, včasih celo pozno v noč. Prav zato je priporočljivo, da na pisalno mizo namestite kakšno svetilko. Svetloba naj bo usmerjena zgolj na mizo in ne po celi sobi. Poleg že omenjene opreme bo vaš šolar potreboval še nekaj polic, ki jih bo lahko zlahka dosegel tudi sam. Prav tako mu zagotovite tudi predalnik, kamor bo lahko shranjeval vse šolske potrebščine.

Kaj pa ti? Si že pripravljen na letošnje leto? Ali že imaš urejen delovni prostor? Vsem šolarjem želimo uspešno in predvsem razigrano novo šolsko leto!

Povzeto po: deloindom.delo.si