Zaščitna maska: Kdaj in kako jo prati?

Zaščitna maska je postala simbol leta 2020, saj brez nje ne smemo nikamor. Ker večina vestno nosi maske za večkratno uporabo, se pogosto porajajo vprašanja kako pogosto ter kako jih sploh prati.
Kako pogosto prati maske?

Maska je postala obvezna oprava v našem vsakdanu. Zelo pomembno je, da si z njo v celoti prekrijemo usta in nos. Zgolj s pravilno uporabo le-te, upoštevanjem varnostne razdalje in rednim umivanjem ter razkuževanjem rok, lahko skupaj pripomoremo k hitrejši zajezitvi koronavirusa. Ob vseh teh ukrepih pa nikakor ne smemo pozabiti na redno čiščenje oziroma pranje tekstilnih zaščitnih mask. Obstaja verjetnost, da ste bili med delom že kdaj v stiku z okuženo osebo. Če je temu tako, so se lahko delci virusa zasidrali tudi v vašo masko. Kako pogosto jih je torej priporočljivo čistiti? Strokovnjaki trdijo, da jih je potrebno oprati po vsakem nošenju. Prav zaradi tega svetujemo, da imate na zalogi nekoliko več kot le eno zaščitno masko.


Kako oprati zaščitno masko?

Pranje tekstilnih mask ni zahtevno opravilo. Če ima vaša maska elastiko, se izogibajte pranju na visokih temperaturah. Priporočljivo je, da jih perete v pralnem stroju na vsaj 60 stopinj Celzija. Če pa v vašem gospodinjstvu ni pralnega stroja, masko lahko namočite v vroči milnici, nato pa jo drgnite vsaj 20 sekund, na koncu pa jo še dobro splaknite.

Enako pomembno kot pranje je tudi sušenje zaščitnih mask. Pred samo uporabo se prepričajte, da je popolnoma suha, saj vlažne nikakor niso učinkovita zaščita pred virusi. Pri sušenju v sušilnem stroju so priporočljive čim višje temperature, lahko pa jih sušite kar na zraku. Ko je maska čista in suha, jo zložite in pospravite.

Razkuževanje

Priporočljivo je, da masko po pranju tudi razkužite. Kako? Tu vam bo na pomoč priskočila pečica. Negorljive obrazne bombažne maske za vsaj 30 minut položite v pečico s 70 stopinjami.

 

Povzeto po: dominvrt.si, micna.slovenskenovice.si in vecer.com