Počitnikovanje: Naj tudi vaše kopalke izgledajo kot nove!

Poletje je čas za počitnikovanje. Najsi bo doma ali pa nekje v tujini. V vročih dneh se nam pogosto prileže kakšen skok v hladno vodo. In ker si vsi želimo na plaži izgledati kot iz škatlice, je prav, da vam izdamo nekaj trikov, kako poskrbeti, da bodo vaše kopalke izgledale kot nove.

Da bi vaša plavalna oprema ohranila lep in svež videz, morate zanjo pravilno skrbeti. Največji škodljivci te nepogrešljive opreme so klor, pesek, olje in sestavine v sončnih kremah.


Iz vode v vodo

Čeprav je počitnikovanje na morju res čas, ko lahko pozabimo na vse, pa nikar ne pozabite na ustrezno nego in higieno vaših oblačil. Kopalke po kopanju vedno sperite s hladno vodo, še boljše pa jih je kar namočiti v lijak za cca. pol ure. Le tako boste lahko odstranili sol, pesek in ostale kopalkam škodljive snovi. Ali ste vedeli, da olja za telo vplivajo na elastična vlakna, kar povzroči, da se kopalke raztegnejo?

Kako oprati kopalke?

Vsako počitnikovanje se enkrat konča, doma pa vas nato čaka malo morje umazanega perila, med njimi pa se najdejo tudi kopalke. Kako jih pravilno operemo?

Po spiranju z vodo je priporočljivo, da jih umijete kar ročno. Zgolj s tem se ne boste znebili vse umazanije, zato ponovno napolnite lijak z vodo ter dodajte čajno žličko tekočega detergenta za pranje perila. Če pa nimate pri roki nikakršnega detergenta, bo svoje delo prav tako učinkovito opravil tudi šampon za lase. Le pazite, da ta ne vsebuje snovi za mehčanje las. Priporočljivo je, da kopalke nato obrnete in jih potopite v vodo, jih pustite nekaj minut, nato pa jih temeljito sperite. Mokre kopalke nežno stiskajte, nikar jih ne zvijajte ali ožemajte, saj boste s tem le poškodovali tkanino. Čiste kopalke položite na suho površino, ki ni izpostavljena sončni svetlobi in UV žarkom. Prav tako jih nikar ne sušite v sušilcu.

Kako pa vi skrbite za vaše kopalke? Smo mogoče kaj pozabili?

 

Povzeto po: deloindom.delo.si