Dom: Kako se znebiti muh v stanovanju?

Ali se tudi vaše stanovanje poleti spremeni v pravo zbirališče muh? Se vam zdi, da se jih ne bi znebilo niti tisoč tradicionalnih plastičnih muholovk? Ponujamo vam nekaj priročnih rešitev, kako dokončno pregnati te nadležne žuželke iz vaših domov.

Poletje je pred vrati, z njim pa prihajajo tudi toplejši dnevi in potreba po prezračevanju prostorov. V svoje domove tako hočeš nočeš povsem nevede vabimo različne leteče nepridiprave, med njimi so nam najbolj znane muhe. Ali ste vedeli, da so muhe znane povzročiteljice nevarnih bolezni? Povzročajo jih lahko ob neposrednem stiku z organizmom, lahko pa igrajo vlogo posrednega prenašalca. Najbolj znani bolezni sta griža in tifus. Ste se kdaj spraševali, zakaj za vraga imate ravno vi toliko muh v stanovanju?


Čemu tako pogosti obiski muh?

Muh se ne znebimo zlahka, kadar so že našle pot v naše stanovanje. Še ena slabih lastnosti teh živalic je ta, da se hitro in povsod razmnožujejo. A vendar nihče ne želi ostati tam, kjer ni udobno, kajne? Ustvariti moramo torej za njih neprijetno okolje za bivanje. Muhe sovražijo čistočo, zato poskrbite za čist dom in prazen koš za smeti. Zelo rade se ugnezdijo v odpadkih, ostankih hrane in na gnilih ter ovenelih rožah. Vsi ti kotički jim ponujajo več kot odlične pogoje za izleganje jajčec. Kako se torej dokončno znebiti teh letečih nepridipravov?

Ingverjevo razpršilo

Ingverjevo razpršilo ima močan vonj, kar pa muham ni po godu. Kako ga pripravimo? Ingverjevo začimbo v prahu preprosto zmešamo s približno dvema decilitroma vode. Mešanico prelijemo v razpršilo in dobro premešamo, nato pa jo razpršimo vsepovsod po hiši: na okna, vrata, nenazadnje tudi po smeteh.

Sivka

Čeprav je sivka zelo lepa in dišeča roža, jo muhe prezirajo. Pa ne samo muhe. Sivka je močan repelent še za vrsto drugih žuželk. Priporočamo vam, da na vrtu ali blizu vrat posadite sivko. Tako se boste znebili muh, vaš dom pa bo imel prijetno aromo. S tem boste ubili dve muhi na en mah – dobesedno. Če za sivko nimate dovolj prostora, jo preprosto naberite ter njene liste in cvetove postavite na okenske police. Enako učinkovito je tudi eterično olje sivke. Iz njega lahko naredite razpršilo. Preprosto ga zmešajte z vodo in mešanico poškropite po prostoru.

Lak za lase

Muham nekoliko manj naklonjene duše težavo lahko rešite z lakom za lase. Z njim jim boste zamrznili krila. Ta povprečno udarijo kar 200 do 300-krat na sekundo! Z lakom za lase jim boste posledično onemogočili letenje. S tem bodo postale zelo lahka tarča.

 

Povzeto po: siol.net in dnevnik.si