Kako pravilno očistiti pralni stroj?

Se spopadate z neprijetnim vonjem, ki se širi iz vašega pralnega stroja? Povsem normalno je, da se to občasno zgodi, sploh, če do sedaj niste skrbeli za redno čiščenje stroja. Kaj storiti oziroma kako kvalitetno očistiti pralni stroj, da ne boste imeli težav z neprijetnim vonjem?

Neprijeten vonj lahko izgine zgolj s temeljitim čiščenjem. Če ima vaš stroj samočistilno funkcijo, vas spodbujamo, da jo uporabite. Če te funkcije nimate, pa počasi, korak za korakom očistite vaš pralni stroj. Začnite s filtrom. Tega izvlecite iz aparata ter ga temeljito sperite pod toplo vodo (priporočamo vsaj enkrat na mesec!). Nato vas že nestrpno čaka dozirna posoda. Izvlecite jo iz stroja ter jo dobro zdrgnite z alkoholnim kisom s pomočjo stare zobne ščetke. Preden jo vstavite nazaj poskrbite, da bo tudi odprtina čista. Na koncu na vrsto pride še boben. Vanj stresite skodelico jedilne sode, v dozirno posodo pa nalijte še liter alkoholnega kisa. Vključite stroj in nato izberite program z najvišjo temperaturo.


Na koncu priporočamo, da zaženete še en prazen cikel z vročo vodo, brez kakršnegakoli detergenta ali kisa. Po želji lahko v boben dodate še polovice skodelice sode bikarbone. Ko je cikel končan, obrišite notranjost bobna s suho krpo iz mikrovlaken, da odstranite morebitne ostanke sode.

Zgolj enkratno čiščenje stroja ne bo za vedno pregnalo smradu iz vaših življenj. Poskrbite, da stroj očistite vsaj enkrat na mesec. Samo tako bodo vaša oblačila dišala kot iz sanj.