Prednosti in slabosti “stanovanjskega” vrta

Če živite v bloku, to še ne pomeni, da ne morete gojiti nobene zelenjave in zelišč. Vse se da, če se le hoče. Marsikdo si omisli mini vrtiček ali celo rastlinjak na balkonu ali terasi, nekateri pa se znajdejo in kakšne rastline gojijo celo na okenskih policah. Kakšne so prednosti in slabosti takšnih “stanovanjskih” vrtičkov?
Prednosti in slabosti

Gojiti zelenjavo in zelišča v stanovanju je dvorezen meč. Ogromna prednost je seveda, da imamo takoj vse pri roki, okopavanje in trganje plevela ni potrebno. Prav tako ni močnega vetra in glodalcev, ki nam bi jedli naš pridelek. A takšno pridelovanje zelenjave prinaša tudi težave. Omejeni smo namreč s svetlobo, dodaten problem je prezračevanje, rastline potrebujejo dovolj svežega zraka, ki ga ob nerednem zračenju ne dobijo. Kot zadnja negativna plat gojenja rastlin v stanovanju je ogrevanje. Mnogokrat je namreč rastlinje preblizu radiatorju, kar poškoduje naš pridelek.


Ali ste vedeli, da je včasih šok, ki ga doživi rastlina, lahko tudi dober za njene plodove? Plodovi paradižnika namreč postanejo bolj aromatični, če jih občasno pozabimo zaliti. Včasih lahko torej tudi pozabimo na naš domači vrt in se nam bo takšna napaka celo obrestovala.