Teh stvari ne smete imeti v prostoru, kjer spite

Določene stvari ne spadajo v vašo spalnico, saj lahko negativno vplivajo na vaše počutje in motijo vaš spanec. Zaradi njih se lahko zjutraj zbujate neprespani, brez energije in slabe volje, v resnici pa se ne zavedate, da je ravno to krivec za vaše slabo počutje. Preverite torej, če imate katero od sponjih slabih navad.


1. Televizija

Televizijo prestavi v drug prostor. Spalnica je soba, kjer spiš. Televizija ne samo, da krajša tvoj spanec, ampak tudi preprečuje, da bi se pred spanjem umirila.

2. Športni pripomočki

Sobno kolo, tekaška steza, uteži … Športne pripomočke in napravi pospravi nekam drugam. Če telovadiš tik pred spanjem, se težje umiriš in zaspiš. Poleg tega pa nepotrebna navlaka v spalnici ustvarja neprijetno vzdušje in slabo vpliva na kvaliteto spanca.

3. Pisalna miza

Kot že rečeno, spalnica mora biti prostor, kjer spiš. Mora biti ločena od prostora, kjer telovadiš, ješ ali delaš/se učiš. V nasprotnem primeru lahko to zabriše mejo med spancem in delom, kar povzroča samo še dodaten stres.

4. Umazano perilo

Umazano perilo je seveda neizogibna stvar. Pazi le, da se ne nabira v tvoji spalnici, ampak uredi koš za perilo, ki naj se nahaja drugje, na primer v kopalnici. Tako kot vse druge nepotrebne stvari v spalnici, tudi umazano perilo daje možganom signal, da je treba opraviti še nekaj drugega, kar lahko moti tvoj spanec.

5. Stara vzmetnica

Večina ljudi ne ve, da je povprečna življenjska doba vzmetnice 8-10 let. Na isti vzmetnici spijo 30 let ali več. Vendar je to hudo narobe. Stara vzmetnica lahko povzroči bolečine v hrbtenici in negativno vpliva na tvoje zdravje. Prav tako je polna odmrlih celic, pršic in prahu, ne glede na to, kako pogosto jo čistiš.