Zdravje: Poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem

Res je, da zagorela koža daje telesu privlačen videz. A prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom je na dolgi rok vse prej kot ugodno za našo polt. Poleti moramo zato poskrbeti za ustrezno zaščito pred soncem. Pravilno izbrani produkti za zaščito in nego bodo poskrbeli za lep, vitalen in mladosten videz naše kože.

Sončnemu ultravijoličnemu sevanju nismo izpostavljeni zgolj na oddihu na plaži, pač pa tudi pri povsem vsakodnevnih opravilih. Prekomerno izpostavljanje omenjenim žarkom lahko vodi do akutnih in kroničnih bolezni kože, oči in imunskega sistema. Izognite se takim nevšečnostim in poslušajte nasvete strokovnjakov ter si zagotovite ustrezno zaščito.


Kdaj je sonce najmočnejše?

Kot smo že omenili, je pred druženjem na soncu potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito. Strokovnjaki sicer priporočajo, da se poleti med 10. in 17. uro čim bolj izogibamo sončni izpostavljenosti in ta čas preživimo nekje v senci. Kadar pa se ne moremo umakniti v senco, moramo poskrbeti za primerno zaščito kože in oči. Glavo pokrijmo s kapo ali večjim klobukom, oblecimo se v daljša ohlapna oblačila, oči pa zaščitimo s sončnimi očali ustrezne kakovosti. Za še dodatno zaščito lahko uporabimo kemične varovalne pripravke, kot so kreme in geli za sonce. Pomnite! Z zaščitno kremo se namažemo vsaj 30 minut preden gremo na sonce. Takrat je koža namreč še suha in hladna. Kremo ponovno nanesemo po približno dveh urah oz. po potrebi.

Sončarica

Sončarica je zelo nevarno bolezensko stanje, ki nastane kot posledica prekomerne izpostavljenosti soncu. K njej so še posebno nagnjeni naši najmlajši, saj pri njih uravnavanje temperature še ni tako učinkovito kot pri odraslih. Med bolj ogrožene skupine spadajo tudi starejši, srčni bolniki, alkoholiki itd.

Kako prepoznati sončarico? Navadno najprej nastopi vročinska izčrpanost. Ta se največkrat kaže z utrujenostjo, bledico, bruhanjem, znojenjem ter krči v spodnjih in zgornjih okončinah. Sama sončarica pa se nato izrazi z visoko telesno temperaturo (tudi 40 stopinj Celzija in več), pospešenim dihanjem in pospešeno srčno frekvenco. Koža je pordela in suha. Simptome zvesto spremljajo tudi močan glavobol, vrtoglavica, zmedenost, včasih celo nezavest. Ob kakršnem koli poslabšanju stanja nujno poiščite pomoč in obiščite zdravnika!

Čeprav ima sonce na nas veliko koristnih učinkov (nastanek vitamina D, toplota, dobro počutje), je prekomerna izpostavljenost UV žarkom za nekatere lahko usodna. Da bi bilo letošnje poletje kar se da brezskrbno, upoštevajte navodila strokovnjakov in zavarujte vaše zdravje.

 

Povzeto po: nijz.si in doktor24.si