Pospravljanje: Preprosti triki za čist in urejen dom

Vsakdo si želi bivati v prijetnem in urejenem domu, a včasih se zdi, da nas nered kar sam poišče. S temi preprostimi triki boste lažje vzdrževali red in čistočo, ne da bi vam pospravljanje vzelo ves prosti čas.

 


1. Vsak predmet ima svoje mesto

Začnite s tem, da za vsak predmet določite njegovo stalno mesto. Ključi? Na kljukico ob vhodu. Daljinec? V predal ob televiziji. Ko vsaka stvar ve, kam spada, jih je lažje pospraviti in manjša je verjetnost, da se bodo izgubile.

2. Petminutno pospravljanje

Vsak dan si vzemite pet minut za hitro pospravljanje. Lahko je to zjutraj, preden odidete od doma, ali zvečer, preden se prepustite zasluženemu počitku. Pet minut je dovolj, da posteljete posteljo, pospravite umazane skodelice v kuhinjo ali odložite časopis na svoje mesto.

3. Čistilni zaboj

Imejte pri roki zaboj ali košaro, kamor lahko hitro odložite stvari, ki ne sodijo v prostor, v katerem se trenutno nahajate. Enkrat na dan z zabojem obiščite vsako sobo in stvari vrnite na njihova mesta.

4. Čudežni kis in soda bikarbona

Ne potrebujete drage čistilne opreme. Kis in soda bikarbona lahko očistita skoraj vse, od kopalniških ploščic do kuhinjskega pulta. Poleg tega sta okolju prijazna in ne dražita kože.

5. Čistilni plan

Vzpostavite tedenski čistilni plan. Ponedeljek za kuhinjo, torek za kopalnico, sreda za sesanje itd. Ko razdelite opravila, se vam nikoli ne bo treba soočiti z enodnevnim čistilnim maratonom.

6. Družinska igra

Čiščenje naj postane družinska igra. Kdo bo hitreje pospravil igrače? Kdo bo lepše zložil perilo? S tekmovanjem in majhnimi nagradami bo čiščenje zabavno tudi za otroke.

7. “Ena noter, ena ven” pravilo

Ko pride novo oblačilo ali predmet v hišo, naj gre eno staro ven. Tako boste preprečili kopičenje stvari in ohranjali prostor svež in nepreobremenjen.

8. Glasba za vzpodbudo

Čiščenje je lahko zabavno, če ga spremlja vaša najljubša glasba. Ustvarite si čistilni seznam pesmi, ki vas bodo motivirale in vam dale energijo.

Vzdrževanje reda in čistoče ne zahteva, da postanete suženj svojemu domu. S temi preprostimi triki bo vaš dom ostal urejen in prijeten za bivanje, vi pa boste imeli več časa za uživanje v stvareh, ki vam resnično veliko pomenijo. Srečno pri čiščenju!

Image by wayhomestudio on Freepik