Čiščenje: Čarobne lastnosti alkoholnega kisa

Se tudi vam zdi, da je nekatere stvari preprosto nemogoče očistiti? Za vas imamo rešitev. Ali ste vedeli, da je alkoholni kis eno izmed najbolj univerzalnih, okolju prijaznih in poceni čistil? Kakšne so torej skrivnosti čiščenja s pomočjo alkoholnega kisa? V nadaljevanju si preberite, kako z njim nad trdovratno umazanijo v gospodinjstvu.

Rože

Vsak si želi, da bi rože v stanovanju čim dalj časa izgledale sveže. V večini primerov tem že po nekaj dneh odpadejo prvi cvetovi. Kaj storiti? Naslednjič, ko jih zalivate, v vodo dodajte nekaj alkoholnega kisa in malo sladkorja. Razmerje naj bo približno takšno: Dva decilitra vode, dve žlici kisa in ena čajna žlička sladkorja. Tako bodo rože zopet “oživele”.


Vodni kamen v pomivalnem stroju

Boj z vodnim kamnom v pomivalnem stroju se zdi neskončen in morda tudi povsem brezupen. Da bi se ga znebili, vam priporočamo, da vanj zlijete eno skodelico alkoholnega kisa in izberete dolg program pomivanja. Enak postopek velja tudi za aparate za kavo.

Hladilnik

Vsak hladilnik včasih potrebuje osvežitev. Neprijetne vonjave, ki jih oddaja, so lahko zelo nadležne. Znebite se jih tako, da hladilnik obrišete z mešanico vode in alkoholnega kisa. Pozor! Tega opravila se lotite temeljito. Pomijte celotno notranjost, ne le police, na katerih je shranjena hrana.

Smrdljive gobice

Vsi vemo, da lahko gobice za pomivanje posode hitro začnejo zaudarjati. Da pa jih ne bi zavrgli, jih položite v skledo z mešanico vode in kisa. Čez noč naj bodo namočene, zjutraj pa bodo kot nove.

Zobne ščetke

Ustrezna higiena je zelo pomembna. Kaj storiti z umazano zobno ščetko? Najboljša rešitev je seveda nakup nove. Za samo čiščenje pa zmešajte skodelico vode in dodajte dve čajni žlički alkoholnega kisa, ter dve čajni žlički sode bikarbone. Ščetko potopite v mešanico in jo namakajte približno 30 minut.

Odtoki

Če ima vaš odtok “slab zadah”, vanj stresite polovico skodelice sode bikarbone in nato še skodelico alkoholnega kisa. Počakajte, da se penjenje umiri, nato odprite vročo vodo in počakajte približno eno minuto. Nato počakajte še minuto in v odtok za enak čas spustite še hladno vodo.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si